open-navfaktor-logo
search
Baltičko more
Počinje velika vojna vježba NATO-a, učestvuju SAD i evropske članice
U BALTOPS-u će učestvovati pomorske, zračne i kopnene jedinice s oko 50 podmornica i 40 aviona, a vježba će trajati do 21. juna
09.06.2019. u 11:58
get url
text
BALTOPS 2019

U vodama Baltičkog mora danas počinje 47. velika pomorska vježba u kojoj učestvuju Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje članice NATO-a.

Baltička vježba (Baltic Operations Exercise - BALTOPS) započet će u njemačkom lučkom gradu Kielu. U vježbi će učestvovati 8.600 američkih i evropskih jedinica iz 18 zemalja, saopćeno je na zvaničnoj web stranici NATO-a.

U vježbi učestvuju vojnici iz članica NATO-a Belgije, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Latvije, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Rumunije, Turske, Španije, Velike Britanije i SAD-a. U vježbi učestvuju i jedinice članica Evropske unije koje nisu NATO članice Švedske i Finske.

U BALTOPS-u će učestvovati pomorske, zračne i kopnene jedinice s oko 50 podmornica i 40 aviona, a vježba će trajati do 21. juna.

Vježba uključuje pronalaženje i uništavanje morskih mina i podmornica, protuzračne obrane i iskrcavanja vojnika na obali.

U NATO-ovim vježbama do 2014. godine učestvovala je i Rusija, no zbog aneksije Krima i narušavanja stabilnosti Ukrajine, ta zemlja od tada nije pozivana na vježbu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.