open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Počinje suđenje anesteziologu Darku Goliću: Optužen za spolno uznemiravanje pacijenta koji je bio u komi
Suđenje poznatom banjalučkom anesteziologu Darku Goliću, bivšem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC-a RS-a u Banjoj Luci, počinje danas u Osnovnom sudu Banja Luka, a tereti se za krivično djelo spolno uznemiravanje.
21.09.2022. u 11:37
get url
text

Zbog "posebnih okolnosti" slučaja, sudija je donio odluku da isključi javnost sa ovog ročišta.

Golić je uhapšen u januaru 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad 36-godišnjim pacijentom koji je 40 dana bio u komi u bolnici. Optuženi se brani sa slobode, a u sudnicu dolazi godinu i po nakon što se izjasnio da nije kriv za ono za šta ga tereti optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Optužnica protiv njega nikada nije javno objavljena, a kako saznajemo Golić se tereti da je 19. januara 2020. godine, u periodu od 19 do 22 sata, kao načelnik spomenute klinike i ordinirajući doktor pacijenta M. Đ, s ciljem zadovoljavanja spolnih strasti ljubio pacijenta u lice, u čemu ga je zateklo medicinsko osoblje.

Tužilaštvo će navode optužnice pokušati dokazati izjavama brojnih svjedoka, među kojima je i supruga oštećenog, ali i materijalnim dokazima uključujući navodno i DNK tragove.

Prema ranijim informacijama iz istrage, neposredno nakon hapšenja Golića, bludne radnje su navodno primijetili zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te je uprava UKC-a RS-a odmah obavijestila policiju, nakon čega je Golić uhapšen.

Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS-a je tada saopćilo da su od  dežurnog osoblja obaviješteni da postoje sumnje da se njihov uposlenik "ponašao neetično prema pacijentu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.