open-navfaktor-logo
search
Općina Trnovo
Počinje rekonstrukcija "Kuće spasa" na Bjelašnici
Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 konvertibilnih marka, a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca
11.11.2019. u 13:07
get url
text

Općinske vlasti u Trnovu sklopile su ugovor sa kompanijom "Neimari" d.o.o. Sarajevo za realizaciju projekta rekonstrukcije "Kuće spasa" na Bjelašnici. Ukupna vrijednost radova je 638.745,69 konvertibilnih marka (KM), a rok za izvođenje radova je 24 mjeseca.

Iz Centra za zaštitu olimpijskih planina navode da su ugovor potpisali Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, i Ramiz Mulaomerović i Sedžad Mizdrak, direktori kompanije "Neimari". Kako naglašavaju iz Općine Trnovo, ovo je još jedan od projekata koji ima za cilj podizanje kvaliteta turističke ponude i promocije turizma na području općine.

Postojeći objekt "Kuće spasa" je u ruševnom stanju i temeljita rekonstrukcija je neophodna. Inače, objekt će djelimično zadržati svoju prvenstvenu namjenu. Jedna prostorija će biti uređena i otvorena za građane, vatrogasce, gorsku službu spašavanja… No, planirani su i dodatni sadržaji.

U prizemnom dijelu objekta bit će restoranski dio sa mokrim čvorovima, dok je potkrovlje predviđeno za spavanje. Položaj u odnosu na putnu komunikaciju koja povezuje zaleđe Bjelašnice sa centrom zahtijeva da se izgradi jedan ovakav kompleks. Načelnik Berilo podsjeća da se "Kuća spasa" nalazi na putu prema Lukomiru i vrhu Bjelašnice.

-Ovaj objekt ima svoju historiju i treba da ga obnovimo. Sam naziv "Kuća spasa" govori o tome kako je u prošlosti zaista bila sklonište za mnoge prolaznike, planinare i radnike koji su se tu našli na kiši ili u sniježnoj mećavi, uz snažne udare vjetra. Posebno je koristila mještanima koji su tu odmarali pri povratku iz Sarajeva u svoja sela - kazao je Berilo,

Dodao je da će ovaj objekt omogućiti disperziju turizma prema bjelašničkim selima, a vjeruje da će obnova "Kuće spasa" posebno obradovati sve planinare i ljubitelje prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.