open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Počinje obrazovanje po evropskim standardima
U protekle četiri godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS realizovalo je brojne projekte, a fokus je bio na informatizaciji obrazovanja
30.08.2018. u 14:27
get url
text

Od ponedjeljka će s radom početi i nova škola na Aneksu koja je najopremljenija u Bosni i Hercegovini

- Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pripremilo je Informator, što do sada nije bila praksa, kako bi upoznali javnost sa svim aktivnostima koje smo uradili u protekle četiri godine, ali i da preuzmemo odgovornost za naš rad - istakao je ministar Elvir Kazazović na konferenciji za medije koja je organizovana povodom početka nove školske godine i prezentacije projekata koji se planiraju realizirati.

Naveo je kako ovaj informator sadrži detaljne podatke o svakom projektu koji je urađen. Cilj je bio uraditi strateške dokumente, donijeti zakone i podzakonske akte kako bi se pravno uredilo obrazovanje na svim nivoima, u čemu se i uspjelo.

- Fokus je bio na informatizaciji obrazovanja, jer nam je u interesu da naši učenici budu jednaki sa svojim vršnjacima koji se školuju u savremenim evropskim državama, te da prate moderne tehnologije. Realizovali smo i Projekt škole za 21. vijek - kazao je ministar Kazazović te najavio kako se sa e-dnevnikom počinje od septembra.

Po njegovim riječima, resorno ministarstvo je poseban akcent stavilo i na očuvanje zdravlja djece, uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja.

- Uspjeli smo realizovati projekt škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda i od prošle godine školu skijanja za šeste razrede. Novi projekt je osnovna škola planinarstva koji se uvodi kao treći tjelesni sat za sedme razrede. Osigurali smo sredstva za besplatan boravak u školi prirode na Šabićima – dodao je ministar.

Novi nastavni planovi

Pomoćnica ministra za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić je rekla kako se u školsku godinu, koja počinje 3. septembra ulazi s novim nastavnim planovima i programima koji su već dostavljeni školama.

- Od ove godine će se u trećim razredima devet osnovnih škola realizirati nastava maternjeg jezika zasnovana na ishodima učenja. U Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi odvijat će se nastava po modelu jedan učitelj dvije metodike, što znači da će taj učitelj realizirati u svim odjeljenima jednog razreda dvije metodike. Nakon ovoga moguće je da pokrenemo inicijative izmjene nastavnih programa na nastavničkim fakultetima - istakla je pomoćnica Čolić.

Dodala je da sadašnji objekt u Šabićima može primiti oko 60 učenika, a da je planirano da se do aprila 2019. godine prošire njegovi kapaciteti.

- Škola planinarstva bit će obavezna za sve učenike sedmih razreda u okviru trećeg sata tjelesnog odgoja. Oko 3.700 učenika će realizirati program osnovne planinarske škole prilagođen pedagoškim standardima i njihovom uzrastu. Planirano je pet jednodnevnih izleta, i to na sarajevski Ozren, Igman, Bjelašnica, Orman i Trebević - navela je Čolić.

Stipendiranje učenika

Ove godine resorno ministarstvo po prvi put uz konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola objavilo je i poziv za stipendiranje talentovanih i nadarenih učenike, jer na ovaj način žele privući učenicima, koji ostvaruju odlične rezultate, posebno iz matematike, fizike i informatike, naše javne obrazovne ustanove.

- Posebna projektna aktivnost na koju smo izuzetno ponosi je da svi učenici drugog razred srednje škole odlaze u Srebrenicu na jedan dan, što je ideja Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja, a za što je Vlada KS odobrila 120.000 maraka. Uvest ćemo Zelenu sedmicu za srednjoškolce koja će biti tretirana kako redovni nastavni proces kako bi ih i na ovaj način ukazalo na značaj očuvanja životne sredine i okoliša – rekla je Lamija Husić pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Pomoćnica ministra za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije za obrazovanje Azemina Njuhović  potcrtala je kako se protekle četiri godine radilo “udarnički”.

- Po pitanju informatizacije smo lideri u Bosni i Hercegovini, ali u pojedinim segmentima čak i u regionu. Krenuli smo od razvoja tehnološke infrastrukture. Za naše učenike smo nabavili 1.500 tableta i 950 računara. Educirali smo nastavnike informatike, 650 profesora razredne nastave koji predaju učenicima u prvim razredima osnovne škole. Nastojali smo da, ne samo tehnološki aspekt prilagodimo školama, nego smo se bazirali i na pedagoško – socijološki aspekt, pa su obuku prošli pedagozi, sekretari škola, kao i predstavnici i članovi školskih odbora osnovnih i srednjih škola - rekla je Njuhović i najavila kako se planiraju uvesti digitalni sadržaji u nastavi i to za matematiku, fiziku, hemiju, navodi se u saopćenju Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.