open-navfaktor-logo
search
Premijerni ciklus
Počinje novo takmičenje: Ovako funkcioniše Liga nacija
Prvu utakmicu Lige nacija fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra 8. septembra u Belfastu, a protivnik će joj biti selekcija Sjeverne Irske
06.09.2018. u 09:14
get url
text
UEFA Liga nacija

Utakmicom Kazahstan - Gruzija, koja se igra danas sa početkom u 16 sati po centralnoevropskom vremenu, starta premijerni ciklus Lige nacija, novoformiranog takmičenja pod okriljem UEFA.

Prvu utakmicu Lige nacija fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra 8. septembra u Belfastu, a protivnik će joj biti selekcija Sjeverne Irske. Tri dana kasnije izabranici selektora Roberta Prosinečkog Zmajevi će u Zenici ugostiti Austriju.

Evropska fudbalska federacija kao cilj postavila je dalji uspjeh reprezentativnog fudbala kroz zamjenu većine prijateljskih mečeva takmičarskim duelima u kojima će nacionalne selekcije igrati protiv podjednako rangiranih protivnika.

U Ligi nacija igrat će svih 55 članica UEFA, koje su podijeljene u četiri lige: A-Liga, B-Liga, C-Liga i D-Liga.

Svaka liga ima po četiri grupe. A i B-Ligu čini 12 selekcija (četiri grupe po tri), C-Ligu čini 15 reprezentacija (tri grupe po četiri i jedna grupa po tri), a D-Liga ima 16 reprezentacija (četiri grupe po četiri). Susreti po grupama igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2018. godine.

Pobjednici grupa iz A-Lige kvalifikovat se za finalni turnir koji će se igrati u junu 2019. godine, (polufinale, utakmica za treće mjesto i finale) nakon čega će se dobiti pobjednik Lige nacija.

Pobjednici grupa u B-Ligi, C-Ligi i D-Ligi plasirat će se u viši rang takmičenja, a ispadaju posljednjeplasirane reprezentacije iz grupa A-Lige, B-Lige i C-Lige, odnosno idu u niži rang takmičenja.

Svi pobjednici grupa 1, 2, 3, 4 u ligama A, B, C i D idu u playy-off za Evropsko prvenstvo, što znači da će se igrati četiri play-offa sa po četiri tima koja će imati priliku da se bore za mjesto na Evropskom prvenstvu 2020. godine, ukoliko ne uspiju da osiguraju nastup kroz kvalifikacije.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. počeće u martu 2019. godine. Reprezentacije će biti razvrstane u deset grupa po pet ili šest reprezentacija, a po dvije prvoplasirane reprezentacija iz svake grupe (ukupno 20) izboriće završni turnir.Preostala četiri mjesta popuniće se nakon plej-ofa Lige nacija.

U ljeto 2020. godine biće odigrano Evropsko prvenstvo, na kojem će učestvovati 24 reprezentacije, i kojim će se ujedno obilježiti 60 godina postojanja ovog takmičenja.

Domaćini će biti gradovi širom Evrope i to njih 12: Amsterdam, Baku, Bilbao, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dablin, Minhen, Glazgov, London, Rim i Sankt Peterburg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.