U Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosansko-podrinjskom te Kantonu Sarajevo, danas će zazvoniti prvo školsko zvono, dok će u ponedjeljak, 6. septembra, nastava početi i u Unsko-sanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, te Zapadno-hercegovačkom i Kantonu 10.

U svim kantonima planirano je odvijanje nastave u učionicama, po redovnom nastavnom planu i programa, uz poštovanje važećih higijensko-epidemioloških naredbi i preporuka nadležnih organa i institucija.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je ranije sve učenike i nastavnike, ali i roditelje, da se ponašaju odgovorno i u skladu s preporukama, u školi i izvan nje, a kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum i osiguralo nesmetano odvijanje nastave.

U svim kantonima će se kontinuirano pratiti epidemiološka situacija, na osnovu koje će se donositi potrebne odluke, a nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja su spremna i na druge modele, ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

Nastava u školskoj 2021/2022. godini počela je danas i u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, a časovi će trajati 45 minuta.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će mali odmor trajati pet, a veliki 15 minuta, dok se produženi boravak organizuje u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo.

Trivić je rekla da su za učenike koji su hronični bolesnici i koji imaju mišljenje ljekara da se preporučuje nastava na daljinu, škole dužne organizovati nastavu putem upotrebe Office 365 edukativnih alata ili drugih platformi za učenje na daljinu.