open-navfaktor-logo
search
Bayern brani titulu
Počinje nova sezona Lige prvaka: Večeras na Nou Campu duel Zmajeva
Manje od dva mjeseca nakon što su fudbaleri Bayerna minimalnom pobjedom nad PSG-om osvojili šestu titulu Lige prvaka počet će nova sezona najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja.
20.10.2020. u 07:53
get url
text

Utakmicama u grupama E, F, G i H koje se igraju večeras vraća se najjače klupskog takmičenje, u formatu u kakvom se igralo i ranijih godina, s 32 kluba su podijeljena u osam grupa sa po četiri tima. Prva dva tima izborit će plasman među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta.

Plasman u grupnu fazu Lige prvaka klubovima je donio 15,2 miliona eura, pobjeda u grupi vrijedi 2,7 miliona, a remi 900.000 eura. Plasman u osminu finala donosi dodatnih 9,5 miliona eura, a nagrade se penju sve do 19 miliona eura koliko donosi titula prvaka Evrope.

Zbog pandemije virusa COVID-19 prošle sezone takmičenje je, kao i većina drugih, bilo prekinuto. U finišu sezone sistem takmičenja je pretrpio određene modifikacije, a sezona je nastavljena na završnom turniru u Lisabonu, na kojem je učestvovalo osam najboljih ekipa.

Naslov prvaka ove sezone brane fudbaleri Bayerna. Među kandidatima za titulu najboljeg kluba Evrope nalaze se Liverpool, Manchester City, PSG, Juventus, Barcelona i Real Madrid.

Najveća iznenađenja u prošloj sezoni bili su Lyon i RB Leipzig, koji su stigli do polufinala, a svakako vrijedi spomenuti i Atalantu koja je došla do četvrtfinala, nakon što je bila otpisana još na polovini grupne faze.

Ove sezone peterica bh. fudbalera sa svojim timovima igrat će u najprestižnijem klupskom takmičenju. Već u prvom kolu, večeras od 21 sati, Pjanićeva Barcelona ugostit će mađarski Ferencvaros za koji nastupaju Eldar Ćivić i Adnan Kovačević.

Edin Višća sa svojim Bašakšehirom u Ligi prvaka debituje u gostima kod Leipziga, dok će Lulićev Lazio, kojeg neće biti u sastavu, na Olimpicu, također od 21 sat, ugostiti Borussiju Dortmund.

Jedan od najzanimljivih duela večera svakako je meč PSG - Manchester Uniteda, a iskusni urugvajski napadač Edinson Cavani s engleskim velikanom stiže u goste klubu čiji je dres nosio donedavno.

Sutra su na rasporedu utakmice prvog kola i grupama A, B, C i D, a posljednje šesto je 8. i 9. decembra.

Finale ove sezone igra se na stadionu Ataturk u Istanbulu.

Liga prvaka, 1. kolo:
Dynamo Kijev – Juventus (18:55)
Zenit – Club Brugge (18:55)
Chelsea – Sevilla (21)
Rennes – Krasnodar (21)
Lazio – Dortmund (21)
Barcelona – Ferencvaros (21)
PSG - Manchester United (21)
Leipzig – Bašakšehir (21)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.