open-navfaktor-logo
search
Deveti put
Počinje najljepša sportska priča u Bosni i Hercegovini
Igre su u proteklih osam godina okupile 264.850 mališana iz gotovo svih krajeva naše domovine
15.05.2019. u 10:40
get url
text

Devete BH Telecom Sportske igre mladih i ove godine, započinju putovanje kroz 38 bh. gradova i organizuju najveću zabavu za djevojčice i dječake iz čitave Bosne i Hercegovine. Mali sportisti imat će priliku takmičiti se u deset sportskih disciplina, a to su: fudbal, rukomet, košarka, tenis, stoni tenis, odbojka, atletika, odbojka na pijesku, šah te igra "između dvije vatre", i to u dvije starosne kategorije: 2004. godište i mlađi te 2008. godište i mlađi. U 2019. godini, Igre nastavljaju projekat "Fer igra za fer djetinjstvo" u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, te uz finansijsku podršku USAID-a, a koji ima za cilj širenje prijateljstva i tolerancije među najmlađim sugrađanima.

Karakteristika Sportskih igara mladih jeste da su potpuno besplatne i da se svako može "igrati".

I ove godine će Igre, u šest bh. gradova, organizovati takmičenja u UNIFIED sportovima gdje će se djevojčice i dječaci sa i bez poteškoća u razvoju, čineći jednu ekipu, boriti za titulu najboljih kao i plasman na Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu. Također, kroz zabavno-edukativne radionice pod nazivom "Moja sportska priča", djevojčice i dječaci iz Bosne i Hercegovine će imati priliku upoznati prijatelje i Ambasadore Igara, poslušati njihova dosadašnja sportska iskustva te saznati sve što ih interesuje o njihovim sportskim uzorima. Posebna pažnja ove godine će biti posvećena animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i rušenju predrasuda o "muškim sportovima" kroz radionice "Moja uspješna priča" sa poznatim bh. sportiskinjama. Specijalni partner Igara i ove godine je Olimpijski komitet BiH koji kroz Igre promoviše sportska i olimpijska načela, ali i zdrav način života.

- Nestrpljivo čekamo da i ove godine sa našim najmlađim sportistima napravimo super zabavu i odlična takmičenja. Pozivamo sve koji vole sport da se prijave i otkriju zašto su Igre zakon - istakla je PR menadžerica Sportskih igara mladih Ena Jažić-Šurković.

Igre su u proteklih osam godina okupile 264.850 mališana iz gotovo svih krajeva Bosne i Hercegovine. I u 2019. godini, nakon regionalnih takmičenja, najbolje ekipe i pojedinci širom BIH, učestvovat će na petodnevnom, Velikom Finalnom takmičenju u Sarajevu, a pobjednici Finala branit će boje naše države na Međunarodnom Finalu Igara u Splitu.

Prijave su otvorene i svi koji žele biti dio najljepše sportske priče, mogu se prijaviti na broj telefona 033 465 666 ili putem web stranice www.igremladih.ba. Prvi grad domaćin Igara je Orašje, a SIM vesela ekipa se odmah nakon toga seli u Gradačac, gdje će Igre biti održane 17.5.2019. godine. Svečano otvaranje 9. BH Telecom Sportskih igara mladih ove godine održat će se u Jajcu, 12.6.2019. godine, gdje će za sve školarce biti organizovan dvodnevni sportsko-zabavni program.

Igre su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Svjetske nogometne federacije i Olimpijskog komiteta BiH. Podršku Igrama daju i eminentna imena iz sportskog i političkog života, kao što su Sir Dave Richards, Ivica Osim, Predrag Mijatović, David Beckham, Jose Mourinho, Sven Goran Erriksson, Franz Beckenbauer, Edin Džeko, Džanan Musa, Miralem Pjanić, Mirza Teletović, Vedad Ibišević te mnogi drugi.

Više informacija o Igrama možete dobiti i putem Facebook stranice Igara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.