open-navfaktor-logo
search
U jeku napetosti
Počinje Minhenska sigurnosna konferencija: O tenzijama između Ukrajine i Rusije, bez ruskih političara
U jeku novih tenzija na istoku Ukrajine, u Minhenu danas počinje 58. po redu Sigurnosna konferencija, kojoj prisustvuje više od 30 šefova država i više od 60 ministara odbrane i vanjskih poslova.
18.02.2022. u 09:38
get url
text

Teme su sigurnosna situacija u Afganistanu i sjevernoj Africi, ali se očekuje da će većina razgovora biti usmjerena na tenzije između Rusije i Ukrajine. Minhenska sigurnosna konferencija nakon više od deset godina održat će se bez ruskih političara.

Tokom godina, Minhenska sigurnosna konferencija se etablirala kao najpriznatija konferencija te vrste u svijetu, kojoj prisustvuju brojni lideri, stručnjaci i političari. Ove godine će se održati sa manje gostiju, bez društvenih događaja, ali će omogućiti niz grupnih i bilateralnih sastanaka u vrijeme kada još postoji prijetnja miru između Rusije i Ukrajine.

Američki političari su masovno učestvovali svih ovih godina, a ove godine u Minenu će biti ministar vanjskih poslova Antony Blinken, potpredsjednica Kamala Haris i delegacija Kongresa. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky dolazi u Minhen, ali nakon više od deset godina ruski političari su odbili da prisustvuju, objasnio je dugogodišnji predsjednik Minhenske sigurnosne konferencije, ambasador Wolfgang Ischinger. Pokušao je predsjedniku Vladimiru Putinu ponuditi barem video-obraćanje, ali je odbio.

Ischinger, koji posljednji put organizira ovogodišnju konferenciju, objasnio je da se nakon dvije godine pandemije i rastućih kriza razvila kolektivna bespomoćnost među ljudima, uključujući i Evropsku uniju, da se taj osjećaj bespomoćnosti mora prevladati na sigurnosnoj konferenciji.

U Minhen dolaze čelnici mnogih organizacija, Ujedinjenih nacija koje predvodi generalni sekretar Antonio Guterres, NATO-a na čelu sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom, dok će njemačku delegaciju predvoditi kancelar Olaf Scholz.

Učesnici će danas na raznim okruglim stolovima biti fokusirani na globalne izazove, u subotu na sigurnosnu situaciju, posebno na rusko-ukrajinsko zaoštravanje, a u nedjelju će govoriti o budućnosti Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković također će učestvovati na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Ministrica Turković sinoć se obratila na skupu posvećenom zapadnom Balkanu koji je održan uoči 57. Minhenske sigurnosne konferencije. Među učesnicima konferencije bili su i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt te bivši američki ambasador u BiH Eric Nelson.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.