open-navfaktor-logo
search
Projekti
Počinje eksproprijacija za gradnju autoceste prema Žepču
Autoceste FBiH pristupaju realizaciji projekta izgradnje dionice Medakovo–Ozimica poddionica Ozimica – Poprikuše, na Koridoru 5C
07.11.2019. u 17:27
get url
text

Javno preduzeće Autoceste FBiH pristupa realizaciji projekta izgradnje dionice Medakovo–Ozimica poddionica Ozimica – Poprikuše, na Koridoru 5C.

Zbog toga će se provesti postupak eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju uz isplatu odgovarajućih naknada, pa iz ovog preduzeća pozivaju sve vlasnike nekretnina koji se nalaze na području Općine Žepče (k.o. Žepče Van, Papratnica, Željezno polje i Želeće), radi pokušaja sporazumnog rješavanja stjecanja prava vlasništva nad određenim nekretninama koje će se eksproprisati u svrhu izgradnje ove dionice. Svi zainteresirani vlasnici čije nekretnine se nalaze na pomenutom području mogu doći u prostorije JP Autoceste FBiH u Sarajevu.

- Ukoliko se vlasnici nekretnina navedenih katastarskih općina u ostavljenom roku ne jave na ovaj oglas, smatrat će se da nisu zainteresirani za sporazumno rješavanje sticanja prava vlasništva na nekretninama, te će se u skladu sa odredbama Zakona o eksproprijaciji pokrenuti postupak eksproprijacije pred nadležnim organom uprave - objašnjavaju iz JP Autoceste u javnom oglasu radi sporazumnog pribavljanja nekretnina. 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ranije je utvrdila javni interes za dvije dionice buduće autoceste na Koridoru 5C. Tada je utvrđeno da su izgradnja dionica autoceste Ozimica - Poprikuše u dužini od 12,9 kilometara i Medakovo - Ozimica na Koridoru 5C od 22 km od javnog interesa za Federaciju BiH.

Riječ je o dionicama sjeverno od Zenice, odnosno između Zenice i Žepča. Dionica Ozimica - Poprikuše vrijedna je oko 390.600.000 KM. U septembru je objavljen i tender za izradu Glavnog projekta autoceste dionica Medakovo – Ozimica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.