open-navfaktor-logo
search
Island u Zenici
Počinje borba za njemačku vizu: Zmajevi jubilarnom pobjedom žele uveličati Hadžibegićev debi
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjom utakmicom na zeničkom Bilinom polju protiv Islanda (20.45 sati) počinje kvalifikacije za EURO 2024 koji će organizirati Njemačka.
23.03.2023. u 08:00
get url
text

Prvi put u historiji Zmajevi će odmjeriti snage s Islandom, a na klupi BiH će drugi mandat zvanično početi Faruk Hadžibegić koji je početkom godine naslijedio Ivayla Peteva.

Hadžibegić u svom debiju ne može računati na najjače snage jer su zbog povreda okupljanje preskočili Miralem Pjanić i Muhamed Bešić, dok je povrijeđen stigao Sead Kolašinac. On je tokom priprema radio individualno i izvjesno je da neće nastupiti protiv Islanda, ali ni za tri dana sa Slovacima, što je svakako hendikep jer u Marseilleu u posljednje vrijeme pruža odlične partije.

Selektor BiH uoči utakmice nije želio na svojim plećima ponijeti breme favorita.

- Možemo reći da smo favoriti tek nakon što ih pobijedimo. Imam respekt prem svim kolegama i samim tim želim da skrenem pažnju svima na važnost utakmice i krajnjeg rezultata. Svima nam je želja odlazak na EURO, imamo više mogućnosti, ali želim prvo mjesto u grupi. Sigurno i protivnik ima neke želje, odigrali su nekoliko pripremnih utakmica. Moramo vjerovati u sebe, ali i respektovati protivnika koji ima snagu da nam se suprotstavi - kazao je Hadžibegić.

Strateg bh. nacionalnog imao je priliku uživo gledati Islanđane, a na njega je utisak ostavila njihova trka i agresivnost.

Edin Džeko, kapiten Zmajeva, bit će najveća prijetnja odbrani Islanda, a ovo mu je posljednja prilika da se plasira na Evropsko prvenstvo.

- To što sam ovdje s 37 godina pokazuje koliko mi reprezentacija znači. Najsretniji bih bio da ova reprezentacija izbori prvi EURO koji smo zaslužili i ranije - poručio je Dijamant.

Islanđani u Zenici nisu stigli na izlet, što su jasno i poručili iz "čeličnog grada".

- Ako se ne nadate da ćete pobijediti, bolje je da ostanete kući - smatraju iz tabora Islanda.

Zmajevi imaju priliku da protiv Islanda upišu jubilarnu 100. pobjedu u zvaničnim mečevima. Bh. tim odigrao je 251 meč sa ukupno 75 selekcija. Od toga je zvaničnih mečeva bilo 169, a 82 prijateljska. BiH se radovala 99 puta, 57 utakmica je okončano neriješenim rezultatom, dok je bh. tim poražen 95 puta.

Meč BiH - Island će suditi Donatas Rumšas iz Litvanije, a pomagat će mu zemljaci Aleksandr Radius i Dovydas Sužiedėlis. Četvrti sudija je Robertas Valikonis, dok su VAR sudije Italijani Paolo Valeri i Daniele Doveri.

U dva preostala meča naše grupe u igraju Portugal - Lihtenštajn i Slovačka - Luksemburg (20.45 sati).

Njemačku "vizu" osigurat će po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, odnosno ukupno 20 selekcija, dok će preostala tri mjesta biti popunjenja kroz baraž. Njemačka je kao domaćin turnira osigurala automatski plasman.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.