open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Počinje besplatna Škola planinarstva za učenike sedmih razreda
Uvođenje trećeg časa Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u nastavni plan i program osnovnih škola u Kantonu Sarajevo predstavlja ogroman napredak u stalnoj težnji obrazovnog sistema da se organizuju dodatni sadržaji koji će omogućiti da djeca kroz tjelesnu aktivnost zadovolje svoje potrebe za kretanjem i tjelovježbom
03.10.2018. u 14:22
get url
text
Učenici sedmih razreda imat će besplatnu Školu planinarstva

Nakon uspješno realizirane Škole skijanja za šeste razrede, Škole plivanja za četvrte razrede, Kanton Sarajevo prvi u regionu uvodi planinarenje kao izvanučioničku aktivnost za sedme razrede svih osnovnih škola.

Oko 4000 učenika će imati priliku da boravi na pet različitih lokacija u okolini Sarajeva i to: Ormanj, Trebević, Crepoljsko, Igman i Bjelašnica. U pratnji svojih nastavnika i stručnih planinarskih vodiča, Škola planinarstva će biti besplatna za sve učenike sedmih razreda i bit će realizirana u prvom i drugom polugodištu 2018/2019. godine u periodu od oktobra do juna zavisno od vremenskih prilika.

Programom bi bili obuhvaćeni svi učenici iz sedmih razreda, a cilj je da svi savladaju osnove planinarstva (izletništvo, ljetno planinarenje) i kroz ovu aktivnost steknu korisna znanja i vještine.

Početak Škole planinarstva planiran je za 13.10. i 14.10.2018. godine i realizovat će se danima vikenda, tako što će na svakoj od destinaciji boraviti oko 200 učenika, što je ukupno 1000 učenika dnevno na planinama. 

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade će obezbijediti prevoz i u saradnji sa školama, nastavnicima, planinarskim društvima, planinarskim vodičima i planinarskim učiteljima obezbijediti sve uslove potrebne za realizaciju izleta ali i omogućiti učenicima da kroz praktičnu nastavu usvoje znanja o planinarstvu kako bi se upoznali sa prirodnim ljepotama koje Kanton Sarajevo nudi.

Riječ je o jednom od najvećih projekata realizovanih iz oblasti edukacije o planinarstvu za omladinu, što daje značajan doprinos razvoju ove aktivnosti u Bosni i Hercegovini, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja zdrave životne sredine, ali i o značaju boravka na čistom planinskom zraku.

Cilj je da učenici povećaju tjelesnu aktivnost čime se utiče na razvoj psihomotorike, prevenciju pretilosti, pravilan rast i razvoj, da ojačaju svijest o potrebi za očuvanjem zdrave životne sredine, prirodnih bogatstava, planinarske infrastrukture, biljnog i životinjskog svijeta.

Teorijska i praktična nastava iz osnova planinarstva je prilagođena pedagoškim standardima, uzrasnim karakteristikama i zdravstvenom statusu učenika sedmih razreda osnovne škole.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović je istakao da su projekti poput Škole skijanja, Škole plivanja i sada Škole planinarstva  koja će biti besplatna za sve učenike sedmih razreda, od izuzetnog značaja za razvoj djece, ali i društva, jer time djeca stiču znanja i vještine koje su neophodne u njihovoj budućnosti. Djeca imaju mogućnost da nauče plivati, skijati, planinariti i upoznati prirodne ljepote koje Kanton Sarajevo, ali i Bosna i Hercegovina ima, što svakako predstavlja uspjeh sistema, utiče na razvoj društva i stvaranja pozitivnog ambijenta za život.

Poručio je kako se nada da će se i budućnosti prepoznati značaj ovakvih projekata te da će se kroz praktičnu nastavu ponuditi sadržaj koji možda nije dostupan svima ali itekako koristan i poželjan za djecu.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.