open-navfaktor-logo
search
Ski-skokovi
Počinje 69. izdanje Novogodišnje turneje "Četiri skakaonice", bez Poljaka u Oberstdorfu
Novogodišnja turneja Četiri skakonice, njeno 69. izdanje, počinje danas kvalifikacija koje su zakazane za 16.30 sati.
28.12.2020. u 14:04
get url
text

Iako se u najpoznatijem takmičenju skijaša-skakača rijetko šta mijenja, doba pandemije je defitinivo utjecalo i na ovaj popularni zimski sport, čiji je početak u Oberstdorfu prošle godine pratilo 25 hiljada ljudi.

Osim što neće biti publike i pravila su za nijansu drugačija nego ranijih godina. U kvalifikacijama, koje se održavaju dan ranije u odnosu na zvanični program, morat će da učestvuju svi, pa i oni vodeći iz generalnog poretka Svjetskog kupa. Najboljih 50 među njima proći će dalje i biti podjeljeno u 25 parova. Pobjednici iz duela osigurat će plasman u drugu seriju, a njima će se priključiti pet "lucky losera".

Nažalost, pandemija koronavirusa spriječila je pobjednika prošlogodišnjeg izdanja Novogodišnje turneje četiri skakaonice Poljaka Dawida Kubackog da brani naslov, kao i preostale članove njegove reprezentacije koji će morati propustiti uvodno takmičenje u njemačkom Oberstdorfu, koje je na rasporedu u utorak.

Naime, poljski skakač Klemens Muranka imao je pozitivan rezultat na posljednjem testiranju na koronavirus uoči takmičenja, za što su saznali nekoliko sati prije početka današnjih kvalifikacija.

U svakom slučaju bez bodova iz Oberstdorfa, nijedan se od Poljaka neće se moći upustiti u borbu za ukupnu pobjedu na Novogodišnjoj turneji.

Prema već ustaljenom rasporedu, druga stanica turneje je Garmisch Partenkirchen na Novu godinu, dok će na austrijskom dijelu Innsbruck biti domaćinom takmičenja 3. januara, a tri dana kasnije u Bischofshofenu ćemo saznati ime pobjednika.

Najviše pobjeda na turneji "Četiri skakaonice" ima legendarni Janne Ahonen, koji može da se pohvali da u svojoj kolekciji ima pet Zlatnih orlova. Ujedno, Finac je jedini skakač koji je osvojio prestižno takmičenje da je slavio ijednu pobjedu na četiri stanice turneje.

Vrijedi napomenuti da je Sven Hannawald 2002. godine stigao do pobjede poslije trijumfa na sve četiri skakaonice, a isti uspjeh su ponovili Kamil Stoch 2018. i Ryoyu Kobayashi 2019. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.