open-navfaktor-logo
search
Okružni sud
Početak suđenja za šverc oružja: "Jeste li ranije osuđivani? - Jesam, zbog psovanja Tita"
U ovom predmetu optuženi su Ilija i Dragan Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Nebojša i Miodrag Đilas, Borivoje Lukić i Slađan Lonco, te Mile Tanić protiv kojeg je postupak razdvojen jer je na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji
31.10.2019. u 17:09
get url
text

Početak suđenja osmorici optuženih za krijumčarenje oružja iz BiH u Švedsku danas je obilježila "anegdota" koju je sudskom vijeću saopćio Borivoje Lukić, jedan od optuženih, tokom iznošenja ličnih podataka.

Nakon davanja općih generalija o sebi, predsjednik sudskog vijeće Okružnog suda Banja Luka Blagoje Dragosavljević, upitao je Lukića da li je ranije osuđivan.

- Jesam, na 60 dana zatvora, 1979. godine zato što sam opsovao Tita – kazao je Lukić, što je nasmijalo prisutne u sudnici.

Prema optužnici Tužilaštva Republike Srpske (RS) iz decembra 2018. godine, u ovom predmetu optuženi su Ilija i Dragan Vlačić, Zoran Jovanović, Aleksandar Ćuković, Nebojša i Miodrag Đilas, Borivoje Lukić i Slađan Lonco, te Mile Tanić protiv kojeg je postupak razdvojen jer je na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji.

Optužnica ih tereti da su 2014. godine i početkom 2015. godine po prethodnom dogovoru kao organizovana grupa nelegalno nabavljali oružje, municiju i eksplozivne materije, ali i lijekove-tablete na teritoriji RS-a, skladištili ih i skrivali, a zatim pojedini članovi optužene grupe u svojim ili rent-a-car vozilima, "robu" skrivajući u šupljinama ili posebnim spremnicima auta, transportovali u Švedsku. Tamo ih je, navodi se u optužnici, preuzimao Lonco da bi oružje i medicinska sredstva kasnije preprodao nepoznatim osobama.

Radilo se o desetinama ručnih bombi, nekoliko automatskih pušaka i puškomitraljeza, mecima, detonatorskim kapislama, te 4.500 tableta ksalol i 515 grama rivotrila čiji je promet ograničen i za šta nisu imali odobrenje Agencije za lijekove BiH.

- Tužilaštvo će navode dokazati saslušanjem svjedoka i izvođenjem materijalnih dokaza – kazao je tužilac Goran Glamočanin.

Advokat Branko Gudalo, branilac Ilije i Dragana Vlačića i Aleksandra Ćukovića kazao je da njegovi klijenti nisu učinili djela koja im se stavljaju na teret, te da će to i dokazati, dok je advokat Čedo Đukić koji zastupa Slađana Loncu, istakao da je Lonci povodom istog događaja već suđeno u Švedskoj i da je taj proces pravno okončan.

- Ponovno suđenje je suprotno Zakonu o krivičnom postupku – dodao je Đukić.

Advokati odbrane su poručili da neće iznositi uvodna izlaganja, dok su otac i sin Đilas, koji su otkazali punomoć braniocu jer tvrde da nemaju novca da ga plate, istakli da će se u nastavku procesa braniti šutnjom dok im se ne dodijeli advokat po službenoj dužnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.