- Drago mi je u Mostaru susresti se s mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem s kojim nastavljamo izvrsnu saradnju i dijalog. Razgovaramo o daljnjim aktivnostima biskupije, kao i podršku Vlade Republike Hrvatske projektima koji su važni za hrvatski narod u BiH - napisao je Plenković na svom Twitter profilu.

Nakon sastanka s biskupom, Plenković je razgovarao s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krištom i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem gdje je iskazao punu podršku aktivnostima HNS-a BiH.

- Na sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH raspravit ćemo niz bilateralnih tema. Pozdravljamo formiranje Vlade Federacije BiH. Potrebno je hitno nastaviti razgovore političkih aktera o izbornoj reformi - napisao je on.

IZ HNS-a je saopćeno da su "dužnosnici na sastanku razgovarali o stabilizaciji političkih prilika u Bosni i Hercegovini, aktuelnim političkim pitanjima vezanim za uspostavu vlasti na svim nivoima vlasti, s posebnim osvrtom na uspostavu vlasti na nivou Federacije BiH, predstojećim izmjenama Izbornog zakona s naglaskom na Predsjedništvo BiH, kao i stjecanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

- Iskazano je zadovoljstvo okončanjem procesa uspostave vlasti u Vladi Federacije BiH čime su otklonjene barijere za nastavak ispunjavanja uvjeta za pridruživanje BiH evropskoj porodici. Čović i Krišto su izrazili zahvalnost premijeru Plenkoviću na svim uloženim naporima za rješavanje brojnih izazova kojima je hrvatski narod u BiH sistemski izložen desetljećima, uz snažno zalaganje na evropskom i međunarodnom nivou. 

Čović je istakao važnost postizanja statusa kandidata za članstvo na posljednjem sastanku Evropskog vijeća, koji dolazi kao prvi veliki iskorak od 2016. Istaknuo je kako je doprinos hrvatske Vlade, a osobito premijera Plenkovića, u tom području izniman, dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska i dalje snažno pomagati BiH na njezinom evropskom putu. Naglasio je potrebu hitne provedbe odluke Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, jer samo rješenja na principu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH kao izbor legitimnih političkih predstavnika u institucijama gdje se štite kolektivna prava, a to su upravo Predsjedništvo i domovi naroda - garantuju opstojnost, sigurnost i evropsku budućnost Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Po Čovićevom nalogu: Krišto Lajčaku pričala o "legitimnom predstavljanju" i rokovima za izmjene Ustava

Krišto je ocijenila da postoje otvorena pitanja između dvije države, ali da ona nisu sporna, a naglasila je da ograničene promjene Ustava BiH i Izbornog zakona nisu samo u interesu Hrvata u BiH, već u interesu cijelog procesa i cijele Bosne i Hercegovine. Istaknula je kako je prioritetno, najkasnije u idućih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo stabilizacijom političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini, naglasivši kako Hrvatska ostaje najsnažniji partner BiH. Istaknuo je kako će Republika Hrvatska nastaviti snažno podržavatiBosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu i što skorijem otvaranju pristupnih pregovora s Evropskom unijom. Plenković je ponovio hrvatski interes da se izmijeni Izborni zakon u BiH tako da svi konstitutivni narodi i građani budu jednaki u pravima, i naglasio je da je temeljna pozicija Hrvatske po tom pitanju - da je pitanje reforme izbornog sistema unutrašnje pitanje BiH.

Također, pozdravio je formiranje Vlade na nivou Federacije BiH te izrazio punu podršku aktivnostima Hrvatskog narodnog sabora BiH - navodi se u saopćenju HNS-a.