open-navfaktor-logo
search
Građani ne ispaštaju
Počeo štrajk zdravstvenih radnika: Sindikat i Vlada TK otvorili karte, bitka oko feninga koji znače milione KM
Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu od jutros su u generalnom štrajku, ali se nalaze na svojim radnim mjestima i obavljaju sve poslove, tako da pacijenti još uvijek ne trpe nikakve posljedice. Razlog za štrajk je izostanak dogovora s Vladom Tuzlanskog kantona (TK) o povećanju satnice.
29.09.2022. u 14:26
get url
text
Sindikati zdravstvenih radnika

- Održali smo dva sastanka sa pregovaračkim timom dva sindikata. Mi smo prvo tražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora jer važeći istječe 31. decembra. Kada to nije usaglašeno tražili smo produženje radne sedmce na 40 sati, s obzirom na to da je ona sada utvrđena na 37,5 sati. Sindikat je insistirao samo na povećanju satnice sa 2,51 na tri KM, a to bi iznosilo oko 35,5 miliona KM na godišnjem nivou - rekla je danas Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK i članica Pregovaračkog tima Vlade TK.

Sindikat je spustio svoj zahtjev na 2,86 KM, dodala je Čolić, a mi smo dan kasnije ponudili satnicu od 2,67 KM, što bi pokrili s tri miliona maraka već osiguranih u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i namijenjenih zdravstvenim ustanovama.

- Ponudili smo ono što imamo na raspolaganju, a za bilo šta više od toga bi bila laž jer niko ne može garantirati da ćemo ispuniti s obzirom na to da naš mandat završava ove sedmice. Ako dobijemo poziv za novi sastanak, mi ćemo ga prihvatiti - zaključila je Čolić.

Denijal Tulumović i Dajana Čolić

Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu TK i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK, danas su zasijedali i donijeli odluku da iako su zvanično u štrajku još sedam dana rade u punom kapacitetu.

- Nama je prvo ponuđena satnica od 2,61 KM, koju smo mi imali prošle godine, ali smo pristali da je smanjimo da bismo zatvorili finansijsku konstrukciju za potpisivanje Kolektivnog ugovora. Mi smo popustili sa tri na 2,81 KM i došli na nivo povećanja koji je ispod nivoa inflacije. U brojkama, povećanje plaće bi bilo oko 12 posto, a inflacija je zvanično 16,5 posto. Povećanje od nekih 15 feninga koje su nam ponudili, uz inflaciju, ne pokriva ni ono što smo mi imali prošle godine, zbog toga to nismo mogli prihvatiti - kaže Zijad Latifović, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Sindikati su danas odlučili da traže hitan sastanak pregovaračkih timova sindikata i Vlade TK u petak 30. septembra u 12 sati u Domu sindikata.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla dr. Denijal Tulumović rekao je danas da su rukovodioci zdravstvenih ustanova dužni pokrenuti zabranu štrajka.

- Nije ni vrijeme ni trenutak da se ispoljava nezadovoljstvo. Ja sam zdravstveni radnik i uvijek sam uz zdravstvene radnike, ali mislim da je sitno politikantstvo pojedinaca dovelo do štrajka. Obećavam da na UKC-u proces rada neće biti ugrožen i svi pacijenti koji budu trebali hitnu zaštitu, ali i drugi vid zaštite neće biti zakinuti - rekao je dr. Denijal Tulumović.

U ovom trenutku obje strane žele da nastave pregovore, a iako je štrajk zvanično počeo građani za sada ne trpe posljedice. Hoće li tako i ostati, vidjet ćemo naredne sedmice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.