open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo šesti Ekonomski forum BiH s fokusom na samoodrživi razvoj
Šesti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine počeo je danas u Sarajevu s fokusom na ulogu ciljeva samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena.
28.06.2022. u 13:16
get url
text
Ekonomski forum BiH

Dekanesa Ekonomskog fakulteta UNSA prof. dr. Jasmina Selimović pojasnila je da je forum koncipiran u dvije sesije - "Globalni izazovi i zapadni Balkan: otpornost, restart i redizajniranje održivog razvoja" i "Mobiliziranje zelenog finansiranja za obnovu i ubrzanje napretka ciljeva održivog razvoja".

- O aktuelnosti tema govori činjenica da imamo više od 300 prijavljenih učesnika i paneliste i govornike iz pet zemalja - istakla je Selimović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović istakao je na otvaranju foruma da nakon ruske agresije na Ukrajinu svijet ni u ekonomskom smislu neće biti kakav je prije bio.

Dodao je da ni posljedice pandemije još nisu prevaziđene a ta agresija je izazvala nove i vrlo ozbiljne posljedice po cijeli svijet, pa i po Bosnu i Hercegovinu.

- U BiH imamo i dodatni problem udara na ustavni poredak što dodatno utiče na ekonomiju, jer stabilna politička scena pomaže ekonomskom razvoju a nestabilna odmaže - rekao je Džaferović.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto izjavio je da zelena tranzicija i održivi razvoj nisu samo fraze već fokus najrazvijenijih evropskih privreda u zadnjih nekoliko decenija.

VEZANI TEKST - Džaferović: Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period

- To nije trošenje novca na neke neispitane tehnologije nego značajno ulaganje u radna mjesta i industriju koje će se samo otplatiti - smatra Forto. 

Moderator prve sesije prof. dr. Zlatko Lagumdžija naveo je da je svijet u pet godina do izbijanja pandemije ostvarivao napredak po pitanju održivog razvoja, iako nedovoljan, nakon čega dolazi do stagnacije i pada.

- Pojednostavljeno rečeno, mi vozimo prema zidu bez kočnica i malo smo ubrzali - potcrtao je Lagumdžija.

Organizatori Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2022 su Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo, a ovogodišnji Forum je organizovan u okviru aktivnosti obilježavanja 70 godina postojanja Ekonomskog fakutleta UNSA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.