open-navfaktor-logo
search
Pumpne stanice
Počeo se trošiti kredit EBRD-a za rekonstrukciju sarajevskog vodovoda
Radi se o rekonstrukciji tri velike pumpne stanice koje će koštati 5,5 miliona eura i zvanično danas mogu početi radovi, a rok završetka projekta je za devet mjeseci, istaknuto je na press konferenciji u Vladi KS
24.09.2019. u 13:34
get url
text
get url
text

Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija i firma Unioninvest&Deling potpisali su Ugovor za rekonstrukciju pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na sarajevskoj vodovodnoj mreži. 

Radi se o rekonstrukciji tri velike pumpne stanice koje će koštati 5,5 miliona eura i zvanično danas mogu početi radovi, a rok završetka projekta je za devet mjeseci, istaknuto je na press konferenciji u Vladi KS, gdje je ugovor i potpisan.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture u Vladi KS Srđan Mandić, jedan od potpisnika Ugovora za rekonstrukciju pumpnih stanica, kazao je da je konačno došao dan kada se može početi koristiti kredit Evropske banke za obnovu i razvoj.

-Ovo je posljednji put da spominjem bivši menadžment Vodovoda i kanalizacije, čijim je nemarom i neznanjem ovaj projekat došao na rub propasti. Kada je na čelo ViK-a imenovan novi direktor Enver Hadžihasanović, ovaj projekat je ubrzo i pokrenut. Zahvaljujem se predstavnicima EBRD-a na strpljenju, zbog kašnjenja u implementaciji projekta Vlada KS morala je platiti prvi penal u iznosu 105 hiljada eura – kazao je Mandić.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je da je nulti prioritet Vlade KS vodosnabdijevanje.

- Prioritet je i postavljanje preduzeća ViK u okvire domaćinskog i modernog poslovanja. Krenut ćemo odmah i sa restrukturiranjem ViK-a. Želimo da se upišemo u evropsku mapu ViK-a koja dobro posluje. Želimo da svi koji koriste vodu, da je i plate. Želimo javno preduzeće koja ne mora imati veliki profit, ali koja će građanima podići nivo usluge – kazao je kantonalni premijer te dodao:

- Ovaj projekat koji je vlada naslijedila, a koji je nekim misterioznim procesima odugovlačen i otežavan, mi napokon pokrećemo. Ne radi se samo o 25 miliona eura kredita koji će morati vratiti ViK ili Vlada KS, činjenica je da smo se napokon uozbiljili i osigurali potrebnu tehničku dokumentaciju da se krene sa prvom fazom rekonstrukcije, a sve ostale faze rekonstrukcije vodovodne mreže ćemo ubrzati.

Enver Hadžihasanović, direktor ViK-a, kazao je da je samo nakon tri mjeseca rada nove uprave preduzeća počeo ovaj projekat i nada se sretnom i brzom završetku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.