open-navfaktor-logo
search
U okolini Banje Luke
Počeo sastanak SNSD-a i "Osmorke"
Počeo je sastanak delegacije SNSD-a sa predstavnicima "Osmorke" o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.
10.12.2022. u 11:49
get url
text
Sastanak SNSD-a i Osmorke

Mjesto i vrijeme sastanka krili su se od novinara, izuzev da će biti u okolini Banje Luke, a vijest o početku sastanka i fotografije objavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, na svom twitter nalogu.

Osim Dodika, sastanku, između ostalih, prisustvuju Nermin Nikšić, lider SDP-a, Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, Damir Marjanović iz stranke Za nove generacije, Željka Cvijanović (SNSD), Dodikov savjetnik Milan Tegeltija...

VEZANI TEKST - Dodik uoči sastanka s "Osmorkom": Ključno da se deblokira Buk Bijela, Aerodrom Trebinje..., bez toga nema dogovora

Dan ranije Dodik je, govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, rekao je da na sastanku sa "Osmorkom", neće biti riječi o podjeli funkcija, i da je to prvi zvanični sastanak.

- Mi cijenimo, pošto će Hrvati imati predsjedavajućeg, a do sada je Bošnjak - musliman bio ministar vanjskih poslova, da to sada treba da pripadne Srbima. Kako ćemo se na kraju dogovoriti, vidjet ćemo, to se sutra neće rješavati. Ključno je da dobijemo garancije da će se deblokirati procesi Buk Bijela, Aerodrom Trebinje, gasovod… od toga zavisi i naše krajnje opredjeljenje. Ako nema toga, nećemo ni ići u vlast. Ako može, s njima ćemo nastaviti da razgovaramo, ako ne može, tražit ćemo druge partnere – rekao je Dodik, i poručio da je svjestan da "u okviru 'Osmorke' ima i onih koji su ortodoksni".

Za ponedjeljak je najavio i novi sastanak sa HDZ-om.

/p>

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.