open-navfaktor-logo
search
Pregovori
Počeo sastanak SDA, DF-a i SBB-a: Zajednički zahtjev HDZ-u, na stolu i Vlada Kantona Sarajevo
Na sastanku bi se, kako je to jučer najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, trebalo razgovarati o formiranju nove izvršne vlasti, naročito kada su u pitanju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije BiH
13.12.2019. u 09:15
get url
text

Sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB) počeo je u sarajevskom hotelu Bristol. Delegacije predvode predsjednici stranaka Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić.

Na sastanku bi se, kako je to jučer najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, trebalo razgovarati o formiranju nove izvršne vlasti, naročito kada su u pitanju Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije BiH.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, podsjećanja radi, odbija ponuditi kandidata za predsjednika FBiH, čime bi započeo proces formiranja federalne izvršne vlasti. Taj postupak uvjetuju izmjenama Izbornog zakona, što, ocjenjuje Izetbegović, umanjuje šanse za postizanje sporazuma.

{$galerijaFotografija}

- SDA sigurno neće ni na šta pristati što bude rađeno ultimatumom. Ja sam to tražio danas (u četvrtak, op.a.) od gospodina Čovića, a mislim da ćemo sutra tražiti to sva trojica. Ne Vijeće ministara za Vladu FBiH, ali hajde da završimo Vijeće ministara i da pošaljemo taj ANP još prije Nove godine i da barem predsjednika FBiH i njegova dva zamjenika imenujemo, pa da se otvori proces. Mislim da bi to bilo mudro i sa strane HDZ-a da krene u tom smjeru - poručio je predsjednik SDA.

Na današnjem će se sastanku, pored pitanja formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, govoriti o, kako je kazao Izetbegović, čitavoj vertikali vlasti.

- Precizirat ćemo taj naš dogovor, koji će obuhvatiti čitavu vertikalu, uvjeren sam. Vijeće ministara BiH, Vladu FBiH, kantone, uključujući i Kanton Sarajevo. Već u ponedjeljak ćemo mi to potvrditi na Predsjedništvu SDA i dati imena. Već iduće sedmice, ako se požuri sa tim promjenama, ili u petak ili u onaj ponedjeljak, 23. decembra, imati formiran novi saziv Vijeća ministara – poručio je Izetbegović.

Pored SDA, čije će se Predsjedništvo sastati u ponedjeljak, isti dan će biti održana sjednica i Predsjedništva SBB-a, na kojoj će, kako je to kazao predsjednik te stranke Fahrudin Radončić, biti donesena odluka o učešću te stranke u izvršnoj vlasti na federalnom i državnom nivou, te eventualno i o kandidatu te stranke za novog ministra sigurnosti BiH.

Koalicioni sporazum SDA-SBB-DF
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.