open-navfaktor-logo
search
Prevazilaženje opstrukcija
Počeo sastanak čelnika SDA, SNSD-a i HDZ-a: Hoće li BiH dobiti 330 miliona eura od MMF-a?
U zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini počeo je sastanak čelnika Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH sa zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
11.04.2020. u 11:07
get url
text

Na sastanku će se pokušati pronaći rješenje za prevazilaženje opstrukcija pri ugovaranju paketa pomoći MMF-a BiH u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa i saniranje njenih negativnih posljedica.

Pismo namjere MMF-u su, podsjetit ćemo, potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća, osim zvaničnika HDZ-a BiH, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande i federalne ministrice finansije Jelke Milićević. Iz te su stranke od ranije uvjetovali te potpise uvrštavanjem kantona u Pismo namjere, što nije praksa pri ugovaranju aranžmana sa MMF-om.

{$galerijaFotografija}

Uprkos činjenici da aranžman sa MMF-om blokiraju zvaničnici HDZ-a BiH, predsjednik te stranke Dragan Čović je uoči sastanka poručio kako će se danas „otkloniti nesporazumi“ oko tog aranžmana, te da će se na taj način zaustaviti „medijsko dezinformiranje od strane dužnosnika SDA“.

U petak su se povodom nepostojanja dogovora oko Pisma namjere oglasili i predstavnici međunarodne zajednice. Jedan od njih je i Johann Sattler, šef Delegacije EU-a, u čijim se prostorijama održava današnji sastanak, te Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Oni su pozvali domaće vlasti da što prije postignu dogovor o ovom veoma važnom pitanju.

Ranije je, podsjetit ćemo, na drugačijoj podjeli sredstava između entiteta insistirao i šef SNSD-a Milorad Dodik. Međutim, federalni premijer Fadil Novalić (SDA), koji je član Fiskalnog vijeća, nije udovoljio tim zahtjevima, te će se raspodjela vršiti prema do sada prakticiranim principima.

 

Sastanak delegacija EU, MMF, SDA, HDZ, SNSD 11.04.2020
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.