Četvrtak, 22.02.2024.
FOTO: Faktor

Počeo sastanak bh. zvaničnika i lidera stranaka sa Michelom u Briselu, Čović ne prisustvuje

Počeo je sastanak u Briselu na koji je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel pozvao bh. zvaničnike i lidere parlamentarnih stranaka Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, iako je otputovao u Brisel, ne prisustvuje sastanku.

Kako je ranije objavljeno, cilj sastanka je razgovarati o tome kako postići napredak na evropskom putu Bosne i Hercegovine, smanjiti tenzije između političkih stranaka, i kako unaprijediti stabilnost i funkcionalnost naše države.

Sastanak će biti posvećen i koracima ka izgradnji povjerenja, kompromisa i dijaloga, te može dati osnovu za dogovor između političara kako bi bila unaprijeđena funkcionalnost BiH i ključne reforme koja zemlja treba postići na putu evropskih integracija.

Na sastanku osim Michela učestvuju i visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, šef Michelovog Kabineta Simon Mordue, šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler.

Iz Bosne i Hercegovine na sastanak su pozvani članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, a pozvani su i predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Također, na sastanak su pozvani i Branislav Borenović (PDP), Petar Đokić (Socijalistička partija), Edin Forto (Naša stranka), Elmedin Konaković (NiP), Nenad Nešić (DNS), Nermin Nikšić (SDP), Nermin Ogrešević (NES), Elzina Pirić (PDA), Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska), Senad Šepić (Nezavisni blok) i Emina Merdan, šefica Misije Bosne i Hercegovine pri Evropskoj uniji u Briselu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh