open-navfaktor-logo
search
Više od 1.000 učesnika
Počeo Sarajevo Business Forum: Ekonomska saradnja jedina efikasna opcija za region
U Sarajevu danas je počeo 11. Sarajevo Business Forum (SBF) koji je okupio više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje.
11.05.2022. u 10:07
get url
text

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum ove godine nastavlja s tradicijom okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

- Zaista je privilegija imati na ovom mjestu tako veliki broj donosilaca odluka na visokom rangu kako iz državnog, tako i finansijskog i poslovnog sektora. Vaše prisustvo nam je zaista jako ohrabrenje i priznanje da idemo u pravom smjeru. SBF je projekat koji je važan i ekonomski i socijalno za državu i region i naš je najuticajniji doprinos našoj zajednici - rekao je predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović.

Kako je kazao, organizovanje događaja poput Sarajevo Business Foruma nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije nije bio lak zadatak i mnoge stvari su se u međuvremenu promijenile.

- Za organizaciju događaja ovako velikih razmjera, BBI tim je morao započeti pripreme usred posljednjeg COVID vala u decembru prošle godine. U to vrijeme, uz ograničenja COVID-a, bilo je teško razumjeti da li je izvodljivo organizovati ovakav događaj. Sada smo u mogućnosti da vas sve ovdje ugostimo u punom kapacitetu - rekao je Bakalović.

Smatra da je bankarski sistem zajedno sa bankarskim regulatorom na odgovarajući način riješio COVID krizu uz posebne mjere.

- Osnova depozita je ostala stabilna uz stabilan rast, finansiranje je nastavljeno prema zahtjevima, a čak je i trošak rizika ostao unutar redovnih očekivanja. Profitabilnost sektora je ostala jaka. Likvidnost sistema dostigla je rekordan nivo - kazao je Bakalović.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem ostaje stabilan.

- Ono što je bankarstvu danas potrebno u našoj zemlji su preduzetnici i podrška države da olakša birokratske procedure, omogući i privuče investicije, kako bi se likvidnost iskoristila u korist privrede i kvaliteta života ljudi u zemlji. Sarajevo Business Forumom spajamo sve potrebne dijelove te 'investicione slagalice'. Finansijski sistem Bosne i Hercegovine ostao je stabilan tokom ukrajinske krize i sankcija nametnutih ruskim bankama - pojasnio je Bakalović.

Istakao je da se BiH oporavila od COVID krize.

- Ekonomska saradnja je jedina efikasna opcija za naš region. Moramo iskoristiti ovu konferenciju da učimo jedni od drugih i istražimo mogućnosti za zajedničke projekte, koje možemo iskoristiti za privlačenje dodatnih investicija - rekao je Bakalović.

Ukazao je i na značaj turizma.

- Turizam brzo povećava prihode privrede, otvara hiljade radnih mjesta, razvija infrastrukturu jedne zemlje i gradi kulturnu razmjenu između stranaca i domaćih. Turizam se također snažno oporavio u periodu nakon COVID-a. Zaista cijenimo inicijativu naših prijatelja iz USAID-a koji neumorno rade na brendiranju Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije - pojasnio je Bakalović.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma bit će organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.