open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počeo sa radom Centar za edukaciju i obuku za rad na CNC i laserskim mašinama
Za tu namjenu Općina je adaptirala devastirani objekat u kompleksu Centra "Safet Zajko" u koji je uloženo 320.000 KM i pripremila ga kako bi firma Dizart sa svojim mašinama i opremom mogla uspostaviti Centar za obuku
27.09.2018. u 17:29
get url
text

U Centru "Safet Zajko" počeo je sa radom Centar za edukaciju, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju u kojem će se vršiti obuka za programiranje i rad na CNC i laserskim mašinama.

Novootvoreni centar obišao je načelnik Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima firme za proizvodnju CNC i laserskih mašina Dizart d.o.o. sa kojom se realizira projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba.

Obzirom da je na tržištu rada prisutan problem nedostatka kvalifikovane radne snage i da je veliki broj ljudi prošao kroz formalni sistem obrazovanja jedino što je moguće je da se radi neka vrsta dokvalifikacije i prekvalifikacije. Općina je prije dvije godine krenula u te procese izdvajajući jedan dio sredstva iz budžeta za programe prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Ovaj vid saradnje između javnog i privatnog sektora trebao bi doprinjeti smanjenju nezaposlenosti na način što će spojiti obuku sa potrebama tržišta rada. Javni poziv za prijave na obuku otvoren je do 4. oktobra. Aplicirati mogu osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, prvenstveno sa Biroa Novi Grad. Nakon što prva grupa počne sa obukom, bit će raspisan i novi javni poziv za drugu grupu polaznika. Odabir polaznika vršit će se u saradnji sa Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a planirano je da godišnje taj proces prođe oko 40 osoba.

-Ovo je jedan specifičan program obzirom da smo u Novom Gradu imali firmu koja se bavi proizvodnjom CNC mašina, a koje su u skoro svim proizvodnim procesima nezaobilazne, odlučili smo se da zajedno sa njima krenemo u proces da se uspostavi Centar za edukaciju i prekvalifikaciju u kojem bi firma radila obuku nezaposlenih osoba u sklopu svoje proizvodnje - kazao je načelnik Efendić.

Za tu namjenu Općina je adaptirala devastirani objekat u kompleksu Centra "Safet Zajko" u koji je uloženo 320.000 KM i pripremila ga kako bi firma Dizart sa svojim mašinama i opremom mogla uspostaviti Centar za obuku.

Prema riječima Jasmina Ahmića, direktora firma Dizart, ova kompanija proizvodi CNC mašine za međunarodno tržište i jedina je u BiH koja to radi. Ove godine imaju više od 80 posto izvoza za Irsku, Englesku i druge zapadno-evropske zemlje.

Obuka radnika za rad na CNC mašinama vrlo je važna, jer na tržištu postoji velika potreba za kvalifikovanim cnc operaterima. To su laserske CNC mašine koje se koriste u različitim proizvodnim djelatnostima od tekstilne industrije, drvne, plastične itd, saopćeno je  iz Općine Novi Grad.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.