Memorijalni kompleks od Goražda je udaljen simboličnih 11 kilometara, a na ovaj način se trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici.

 - Žal za žrtvama genocida u Srebrenici želimo iskazati i odlaskom u Memorijalnu šumu 8.372  - Srebrenica koja je simbol sjećanja Goraždana. Dio planinara je u Srebrenici, učestvovali su i u Maršu mira, a mi i na ovaj način radimo na tome da posebno  mladima prenesemo šta se desilo u Srebrenici. Mnogo mladih je danas otišlo i u Srebrenicu i  bitno nam je  da znamo, da  se ne ponovi, šta se dešavalo u Srebrenici i u Goraždu kojem je bila namijenjena slična sudbina – kazao je član  Planinarskog kluba "Goražde  - Maglić" Fahrudin Hasović.

U pohodu prema Memorijalnoj šumi koji se organizuje po drugi put, ove godine učestvuje 20-ak uglavnom mladih članova planinarskog kluba, koji krenuli sa spomenika ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992 – 199. godina, kojoj su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe takođe odali počast.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici Goražde je odalo nizom događaja. Uz maratonce i bicikliste, te učešće u maršu mira, građani ove nekadašnje Zaštićene zone UN-a jučer su u vrijeme učenja salle sa svih munara u BPK, "Stali za čovječanstvo" kako bi odali počast žrtvama genocida.

Ovaj grad podržao je i inicijativu Memroijalnog centra Potočari te se se u znak sjećanja na žrtve genocida u Goraždu danas u podne oglasile i sirene u povodu Dana sjećaja na genocid u Srebrenici 

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog sutra će se na mostu Alije Izetbegovića i Omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH održati i tradicionalni performans "Nema te na kahvi".