Radove na iskopu grobnih mjesta izvode radnici Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko i Komemorativnog centra iz Tuzle.

Direktor javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić rekao je da su članovi porodica žrtava dale saglasnost za ukop.

- To je ustaljena praksa i mi ništa ne radimo bez dogovora sa porodicama. Danas smo počeli sa kopanjem mezara i planirali smo da taj posao obavimo do sutra. Strogo vodimo računa da se novoidentifikovane osobe kopaju kod ranije ukopanih članova iz iste porodice. U Visokom su obavljene sve pripreme i kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida krenuće sutra u 10 iz tog grada ka Memorijalnom centru Potočari - kazao je Karavdić.

Kao i prethodnih godina kolona sa posmrtnim ostacima žrtava genocida zaustavit će se u Ilijašu, a zatim i pred zgradom općine Vogošća. Također je planirano da u 12 sati kolona sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana bude pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu. Dolazak kolone u Memorijalni centar Potočari planiran je oko 16 sati.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Azmir Osmanović koji je imao 16 godina kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Husein Kurbašić.