open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Počeo Dubrovnik forum, planiran susret Izetbegovića i Plenkovića
Počeo je 14. Dubrovnik forum, koji se održava pod nazivom "Zajedno u razdvojenom svijetu", a otvorio ga je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji se osvrnuo na teme današnjih forumskih panela, na covid krizu, pitanje zapadnog Balkana i geopolitičku situaciju.
10.01.2022. u 15:23
get url
text
Andrej Plenković

Danas će biti održane tri panel diskusije, o geopolitici u svijetu nakon pandemije, političkoj situacije na Zapadnom Balkanu te ekonomskom razvoju tog područja kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Planiran je i susret Plenkovića sa Bakirom Izetbegovićem, drugim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjendikom SDA, na kojem će razgovarati o aktuelnim temama i u Bosni i Hercegovini. 

Planeković je tokom otvaranja 14. Dubrovnik foruma, između ostalog, ponovio da Hrvatska podržava reformu izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, "što podržavaju i SAD i EU, i što bi bilo u skladu s Dejtonskim sporazumom".

- Sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna. Nismo sretni s izbornom praksom koja se provodi od 2006., to kažemo otvoreno pred svima, nije korisna za dobro funkcioniranje BiH - dodao je Plenković.

Na dvodnevnom 14. Dubrovnik forumu sudjeluje deset ministara vanjskih poslova, šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell i novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt. Glavna tema foruma je utjecaj pandemije COVID-19 na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.