navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Filmski festival A klase

Počeo Cannes: Obratio se Zelenski, "ispravnim" Rusima odobrene akreditacije

Čuveni filmski festival u Cannesu otvoren je po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenskom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur. No otvaranje ove filmske smotre propraćeno je i kontroverzom zbog odbijanja akreditacija ruskim filmskim radnicima i novinarima, uz izuzetak onih koje su smatrali "ispravnim".

Objavljeno: 18.05.2022. u 11:32
get url
text

Festival je otvorila zombi komedija Coupéz Michela Hazanaviciusa. Film je ranije nosio naziv Z, ali ga je Hazanavicijus promijenio u "Final Cut" nakon što je ukrajinski institut poslao pismo njemu i festivalu u kojem objašnjava da je "Z" postalo simbol ruske invazije na Ukrajinu, a koristi se i u proruskim demonstracijama.

Na otvaranju festivala, putem video linka, uživo iz Kijeva, obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Prisutnim je poručio "pobijedit ćemo u ovom ratu". Pozvao je filmske stvaraoce da ne sjede skrštenih ruku tokom rata.

- Siguran sam da će diktator izgubiti - zaključio je Zelenski, koji nikada nije pomenuo ruskog predsjednika Vladimira Putina po imenu.

Rat u Ukrajini bit će neizbježna tema i narednih dana festivala, a ukrajinskim filmskim stvaraocima bit će posvećen poseban festivalski dan. Reditelj Sergej Loznica predstavit će film "Prirodna historija uništenja" o bombardiranju njemačkih gradova u Drugom svjetskom ratu.

Na Cannesu, najvećem svjetskom filmskom festivalu, uvijek se nastoji pronaći ravnoteža između ozbiljnih umjetničkih filmova i onih zabavnih. Za svoj dijamantni jubilej osigurali su prikazivanje nekoliko filmova koji će sigurno zadovoljiti široku publiku, pa tako Tom Cruise, prvi put nakon 30 godina, na francusku rivijeru stiže zbog evropske premijere filma "Top Gun: Maverick", nastavka hita iz 1986.

Naglasak će biti i na muzičkim legendama. Ekstravagantni australski reditelj Baz Luhrmann predstavit će svoj film "Elvis", a posjetitelji će moći pogledati i nove dokumentarce o Davidu Bowieju (Moonage Daydream) i rokeru Jerryju Leeju Lewisu (Trouble in Mind) autora Ethana Cohena.

Ovi se filmovi neće prikazati u takmičarskom dijelu festivala, a za glavnu nagradu, Zlatnu palmu borit će se brojna druga legendarna imena, među kojima i kanadski majstor filmova strave David Cronenberg.

Koji je najbolji od 21 filma u glavnom programu odlučivat će žiri u kojem su glumci i reditelji: Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols i Asghar Farhadi. 

U konkurenciji za glavnu nagradu je i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, koji prijašnjim dvjema dodjelama nije prisustvovao zbog politički motivirane presude za pronevjeru u Rusiji.

Sada u prognanstvu, reditelj je izjavio da osjeća "užas, tugu, sram i bol" zbog invazije na Ukrajinu, za koju smatra da je "čin samoubistva" ruske vlade.