open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Počelo suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje
Čitanjem optužnice i saslušanjem svjedoka počelo je suđenje Fatmiru Alispahiću zbog izazivanja mržnje prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.
01.10.2021. u 18:03
get url
text

Čitajući optužnicu, tužilac Kasim Halilčević je kazao da se navodi optužnice odnose na 14 objava tekstova ili prenošenja tekstova s drugih medija, u kojima je Alispahić kontinuirano objavljivao navode koji raspiruju mržnju prema migrantima i među konstitutivnim narodima u BiH.

- Dakle, deportacija, ili u njihove zemlje porijekla, ili ma gdje drugo. Ostanak u našoj zemlji ne dolazi u obzir. Zato budite neljubazni, agresivni, nasilni, ne dajte im u svoje čaršije, tjerajte ih riječima, tjerajte ih silom, stavite im do znanja da moraju čim prije napustiti našu zemlju, progon migranata nema alternativu, ili mi ili oni - pročitao je Halilčević dio teksta čitajući optužnicu.

Alispahiću se na teret stavlja da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem web stranice Antimigrant.ba, na kojoj je administrator i urednik sadržaja, kao i putem društvenih mreža, objavljivao tekstove i videozapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

{$galerijaFotografija}

Optuženi Alispahić je rekao kako tvrdnja da je on urednik spomenutog portala nije tačna i da mediji šire dezinformacije.

- Ja sam administativni kontakt na ovom portalu - kazao je Alispahić.

Alispahić je optužen da je navedena djela počinio suprotno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH. Time je, kako navodi tužilac, izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba koje su pročitale sadržaj, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini i drugih, na što je reagovala i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Svjedokinja Tužilaštva BiH Maida Bahto-Kestendžić ispred Vijeća za štampu i online medije u BiH rekla je kako je Vijeće tokom 2019. i 2020. godine primilo devet prijava za objave na portalu Antimigrant, a koje ukazuju na raspirivanje mržnje, zbog čega je zasjedala njihova žalbena komisija.

- U oba slučaja komisija je utvrdila da je u pitanju drastično kršenje Kodeksa za štampu i online medije i da je u pitanju izazivanje i širenje mržnje - kazala je Bahto-Kestendžić objašnjavajući odluku komisije.

Ona je kazala da je Vijeće u decembru 2019. godine podnijelo i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog istih navoda, a da je nakon njih to isto uradila i Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH.

Na pitanje branioca Mensura Radončića zbog čega su prijavili Antimigrant s prenesenom objavom s drugog medija, a ne i taj drugi medij, Bahto Kestendžić je kazala da je Antimigrant taj koji je prekršio kodekst kojim se oni vode.

- U pitanju je manipulacija naslovom, u ovom slučaju na ovom portalu je prenesen tekst uz izmijenjen naslov - pojasnila je ona.

Suđenje će se nastaviti 8. oktobra, kada je planirano saslušanje dva svjedoka.

Fatmir Alispahić, Sud BiH, 01.10.2021
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.