open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Počelo suđenje bivšem ministru MUP-a Tuzlanskog kantona Sulejmanu Brkiću
Pred Općinskim sudom u Tuzli, čitanjem optužnice počelo je suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmanu Brkiću, optuženom za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja.
21.01.2021. u 16:06
get url
text

Tužilac Dalibor Bingas kazao je da optužnica tereti Brkića da je od augusta 2019. do februara 2020. godine, postupajući kao ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, posredovao kod službenih osoba da izvrše službenu radnju koju ne bi smjele vršiti, te je u više navrata od Dževada Kormana, direktora Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), zahtijevao da izvrši interne premještaje većeg broja policijskih službenika.

Prema optužnici, Korman je odbio postupiti po zahtjevima Brkića, na čiju ga je inicijativu Vlada Tuzlanskog kantona smijenila s mjesta direktora Uprave policije TK-a.

- Brkić je nastavio s protuzakonitim posredovanjem prema glavnom inspektoru Nevresu Šiljegoviću, načelniku sektora uniformisane policije, te zahtijevao od njega interne premještaje i raspoređivanje većeg broja policijskih službenika, iako je znao da Uprava policije uživa operativnu samostalnost te da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o radnim pravima policijskih službenika - navodi se u optužnici.

Kako je rečeno, početkom augusta 2019. godine, na sastanku u uredu Denijala Tulumovića, premijera Tuzlanskog kantona, Sulejman Brkić je zahtijevao od Dževada Kormana da glavnog inspektora Nevresa Šiljegovića, načelnika kriminalističkog sektora Uprave policije, i Elisa Musića, samostalnog inspektora i načelnika Odsjeka za edukaciju, interno premjesti izvan sjedišta Uprave policije MUP-a TK-a, što je Dževad Korman odbio izvršiti.

Nakon samo nekoliko dana, kako stoji u optužnici, Brkić je opet zahtijevao od Kormana premještaj višeg inspektora Emira Redžića iz Odsjeka za borbu protiv korupcije i privrednog kriminala u Odsjek za obavještajne poslove, iako ovaj odsjek nije imao potrebu za tim kadrom. Također, kako je pročitao Bingas, Brkić je od Kormana nastavio zahtijevati interne premještaje i za druge policijske službenike – Fadila Šljivića, Džavida Avdibašića, Šemsudina Krehu, Muhameda Mevića, Samira Sejdića, Nermina Alispahića i Denisa Fejzića.

Kako se navodi u optužnici, u februaru 2020. godine, prvi dan nakon smjene Dževada Kormana s pozicije direktora Uprave policije, Brkić je od v.d. direktora Nevresa Šiljegovića zahtijevao raspoređivanje Kormana u Policijsku stanicu u Kalesiji, zatim Muhameda Mevića na mjesto načelnika Odsjeka za edukaciju, Elisa Musića na poziciju komandira Policijske stanice Kladanj, te Džavida Avdibašića na mjesto komandira Policijske stanice Banovići.

Šiljegović je postupio prema Brkićevim zahtjevima iako za ovakva premještanja, prema navodima tužitelja Dalibora Bingasa, nisu bili ispunjeni uslovi. Već 4. februara je Šiljegović, svjestan da je postupio protuzakonito, opozvao svoju prethodnu naredbu, a prema navodima iz optužnice, već isti dan Brkić je ovo isto zahtijevao od Šiljegovića i to ponovo u uredu premijera TK-a Denijala Tulumovića.

U petom mjesecu iste godine, Brkić je, prema riječima tužitelja, svjesno napravio grešku te na mjesto direktora policije imenovao Safeta Ibrahimovića, koji je ispunjavao uvjete za starosnu penziju.

- Uprkos takvom saznanju, nastavio je inzistirati na Ibrahimovićevom imenovanju, postupivši time svjesno i voljno, suprotno odredbama Zakona o unutrašnjim poslovima, iskoristivši na taj način svoj službeni položaj radi pribavljanja koristi glavnom inspektoru Safetu Ibrahimoviću, koji je obnašao dužnost načelnika Policijske uprave u Gračanici, u vidu njegovog nezakonitog imenovanja za direktora Uprave policije MUP-a TK-a, što je najviše rangirana pozicija u ovoj Upravi" -navodi se u optužnici, kao i da je na vanrednoj sjednici članovima Vlade Tuzlanskog kantona zatajio da predloženi kandidat Ibrahimović ne ispunjava elementarne zakonske kriterije, nakon čega je donesena odluka o imenovanju.

Odbrana je odbila navode iz optužnice, a Sulejman Brkić je kazao da je u pitanju montirana optužnica.
Općinski sud Tuzla donio je presudu u kojoj se navodi da je smjena Dževada Kormana s mjesta direktora Uprave policije bila nezakonita.

Suđenje se nastavlja 19. februara, za kada su najavljeni ključni svjedoci Tužiteljstva – Dževad Korman i Nermin Alispahić, današnji načelnik Policijske stanice Banovići.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.