navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Učestvuje 41 zemlja

Počelo polufinale Eurosonga u Tel Avivu

Izrael je domaćin ovog takmičenja zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Netta Barzilai

Objavljeno: 14.05.2019. u 21:18
get url
text

U Tel Avivu večeras se održava prva polufinalna noć Eurosonga, na kojoj će nastupati izvođači iz sedamnaest zemalja.

Izrael je domaćin ovog takmičenja zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Netta Barzilai. Iako su se mnoge slavne ličnosti i umjetnici iz svih dijelova svijeta s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Golanske visoravni, protivili tome što se ovo takmičenje održava u Izraelu, njihovi apeli su bili bezuspješni.

Ove godine na takmičenje se prijavila 41 država, od kojih njih šest imaju zagarantovano mjesto u finalu (Njemačka, Italija, Španjolska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i domaćin Izrael). Preostalih 35 podijeljeno je u dva polufinala, od kojih se jedno održava večeras (nastupaju predstavnici 17 zemalja), a drugo u četvrtak, kada nastupaju izvođači iz preostalih 18 zemalja.

Kladionice su već proglasile svoje favorite, a to su predstavnici Holandije, Rusije, Švicarske i Italije.

Kada su u pitanju susjedne države, svoje mjesto pod "eurovizijskim suncem" večeras traže i predstavnici Crne Gore, Slovenije i Srbije. Zbog sankcija koje je Evropska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u, BiH treću godinu zaredom neće učestvovati na Eurosongu. Osim toga, bh. građani neće moći pratiti prijenos takmičenja za najbolju pjesmu Evropu na BHRT-u.

U finalu ovogodišnjeg Eurosonga 18. maja nastupit će kraljica popa, pjevačica Madonna.