Iako skup počinje za oko pola sata, na banjalučkom Trgu Krajine je trenutno nekoliko hiljada ljudi.

Od zvaničnika iz RS-a tu su samo dva ministra u Vladi RS-a i to iz reda bošnjačkog naroda, Srebrenka Golić i Zlatan Klokić.

Iz Boračke organizacije RS su naveli da oni stoje iza organizacije ovog protestnog skupa.

Skup u Banjoj Luci

Proteste nadziru i pripadnici EUFOR-a (FOTO: Faktor)

Cilj je da se pošalje poruka javnosti o protivljenju nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH, posebno posljednje kojom je Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, iskoristio svoja bonska ovlaštenja i suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini koji je donijela Narodna skupština RS-a.

Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, skupština RS-a je usvojila 10. februara, a nedvano ga je potpisala i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Podršku ovom skupu dali su predstavnici vlasti u RS-u, okupljene oko SNSD-a, dok je opozicija ocijenila da iza organizacije protesta stoji upravo SNSD, a da je Boračka organizacija zloupotrijebljena i predstavlja samo paravan.

VEZANI TEKST - U Banjoj Luci skup protiv odluka Christiana Schmidta: Ko ga režira, a ko podržava?

Proteste će nadzirati i vojnici EUFOR-a, a istakli su da očekuju mirno okupljanje više hiljada simpatizera SNSD-a, te da je njihova procjena da upravo ova stranka stoji iza organizacije skupa.

MUP RS-a je juče saopćio da su formirali Štab akcije, koji je zadužen za planiranje i praćenje obezbjeđenja događaja.

Savjetovali su građane da poštuju naredbe policajaca i da sa sobom "ne nose oružje, pirotehnička sredstva i druge predmete pogodne za nanošenje povreda", ali i da ne nose ruksake i torbe.

Skup u Banjoj Luci