open-navfaktor-logo
search
Počast poginulim
Počelo obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH
Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja agresije povećao na 40.500 pripadnika
31.08.2018. u 16:05
get url
text

Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH, danas je zvanično počelo obilježavanje 26. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Prema protokolu manifestacije, koju je organizovalo  Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, cvijeće je prvo položeno ispred spomen-obilježja posvećenog svim šehidima koji su ukopani na mezarju Kovači, nakon čega su delegacije obišle i položile cvijeće ispred mezara rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva i vrhovnog komandanta Armije RBiH.

U ime Općine Centar delegaciju su činili: Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar, vijećnik Hamdija Hasanović, Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar, kao i predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić.

Delegacije su obišle i ostale lokacije gdje su odali počast svim poginulima tokom opsade grada na mezarju ispred Alipašine džamije, šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te na gradskom groblju Lav, katoličkom groblju Sveti Josip i pravoslavnom groblju Sveti Marko.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i predstavnici boračkih Udruženja maloljetnih boraca općine Centar, JOB Unija Veterana, Udruženje ratnih vojnih invalida, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje Bosnae Zelene beretke.

U subotu 1. septembra planirano je svečano postrojavanje veterana brigada Prvog korpusa Armije RBiH i njihov defile sa ratnim zastavama kroz grad do spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kao i spomen-obilježja Vječna vatra gdje je predviđeno polaganje cvijeća. Istog dana u poslijepodnevnim satima u amfiteatru Memorijalnog kompleksa na Kovačima planirano je održavanje svečane akademije povodom obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Prvi korpus je brojao 34.500 pripadnika tokom svog osnivanja 1992. godine da bi se taj broj do kraja rata povećao na 40.500 pripadnika. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 pripadnika ove respektabilne vojne formacije ugradilo je živote u temelje države Bosne i Hercegovine, od čega su 472 pripadnika odlikovana najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, 19 priznanjem Srebreni štit, dok je 29 pripadnika ovog korpusa odlikovano najvišim državnim priznanjima na osnovu odluke Predsjedništva RBiH.

Tri brigade u sastavu ovog korpusa odlikovane su kolektivnim priznanjem "slavna", a četiri brigade najvišim kolektivnim priznanjem "viteška". Jedan od komandanata Prvog korpusa Armije RBiH je bio sadašnji načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.