open-navfaktor-logo
search
Bihać
Počelo izmještanje migranata u bivšu tvornicu "Bira"
Danas bi trebalo biti izmješteno oko 300 osoba, prije svega ranjive kategorije – porodice s djecom, maloljetnici bez pratnje i stariji maloljetnici
26.10.2018. u 15:08
get url
text

Prva grupa izbjeglica i migranata koji su boravili u privremenom prihvatnom centru u Đačkom domu i improviziranom šatorskom naselju, izmještena je u novootvoreni prihvatni centar, bivšu tvornicu rashladnih aparata "Bira" u Bihaću.

Danas bi trebalo biti izmješteno oko 300 osoba, prije svega ranjive kategorije – porodice s djecom, maloljetnici bez pratnje i stariji maloljetnici koji su boravili ili u bivšem Đačkom domu ili u improviziranom šatorskom naselju u neposrednoj blizini istog.

Novootvoreni prihvatni centar stavljen je u funkciju kako bi se rasteretio Đački dom, čija je sanacija u toku.

Ranije je, tokom posjete Bihaću, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio otvaranje ovog centra, kako bi se, kada je u pitanju migratska kriza, situacija u ovom gradu stabilizirala.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), od početka godine do danas legitimirana su 10.544 migranta, od čega 9.383 na području grada Bihaća. U posljednja dva mjeseca u USK je stiglo oko 5.000 novih izbjeglica i migranata. Do sada su evidentirana 53 krivična djela koja su počinili migranti.

Proteklog vikenda u Bihaću su organizirani protesti u kojima je zatraženo da migranti budu izmješteni van grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.