open-navfaktor-logo
search
Slovenija
Počelo glasanje na lokalnim izborima
Koalicije koje nastaju u lokalnim samoupravama nisu direktni odraz političkih trendova
18.11.2018. u 10:55
get url
text

U nedjelju ujutro u sedam sati otvoreno je oko 3.600 birališta u Sloveniji, a na redovnim lokalnim izborima glasa se o sastavu općinskih vijeća i za načelnike u 212 općina.

Oko 1,7 miliona građana s pravom glasa odlučuje o sastavu lokalnih samouprava zaokruživanjem različitih predloženih stranačkih i nestranačkih lista na glasačkom listiću. Općinske vlade biraju se proporcionalnim sistemom i za njihovo formiranje obično su potrebne koalicije. O načelnicima općina odlučuje se većinskim glasanjem, a u onima gdje nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu u drugi krug koji se održava za dvije sedmice ulaze dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Na lokalnim izborima obično pobjeđuju liste koje su se već dokazale prijašnjim rezultatima na lokalnom nivou i formiraju se pragmatične koalicije, često nezavisne uz eventualnu podršku stranaka, pa oni nisu direktni odraz političkih trendova.

Politička opredjeljenja obično su vidljivija kod glasanja o kandidatima za gradonačelnike u većim gradovima, s izraženijom političkom preferencijom kandidata ili biračkog tijela.

U Ljubljani koja se smatra sklonija "lijevim" kandidatima za svoj se četvrti mandat bori gradonačelnik Zoran Janković kojemu su prognoze i ankete pokazale prednost u odnosu na Anžea Logara, kandidata kojega podržavaju stranke desnice.

Obrnuto se očekuje na primjer u Mariboru, gdje ne pripisuju mnogo izgleda da zadrži svoj položaj dosadašnjem načelniku Andreju Fištravcu, a više izgleda daje se protivkandidatima među kojima je i nekadašnji gradonačelnik Franc Kangler, za mnoge kontroverzna politička figura iza kojega su brojne afere, pa i sudski procesi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.