Kao i prethodnih godina, ovim povodom policijski službenici će biti prisutni u blizini škola te preventivnim djelovanjem spriječiti ugrožavanje djece u saobraćaju. Također, policijski službenici će po potrebi regulisati saobraćaj, sankcionisati učinioce prekršaja i organizovati uklanjanje nepropisno parkiranih vozila, saopćio je MUP RS-a.

- Posebno skrećemo pažnju vozačima na povećanje opreza tokom vožnje za vrijeme loših vremenskih uvjeta i smanjene vidljivosti, te da brzinu kretanja vozila prilagode uvjetima na putu. Ujedno, savjetujemo roditelje da djecu, naročito nižih razreda, upoznaju sa saobraćajnim pravilima, da ih upozore da ne pretrčavaju kolovoz, da hodaju pažljivo u koloni jedan iza drugog pogotovo na mjestima gdje nema trotoara, da koriste obilježene pješačke prijelaze, a ukoliko ih nema, da koriste najkraći put, te da ga prelaze samo kada u blizini nema motornih vozila - saopćio je MUP RS-a.

Podsjećaju da je dužnost svih učesnika u saobraćaju da poštuju zakonske propise, kako bi svoju i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju podigli na viši nivo.