open-navfaktor-logo
search
Širok front
Počeli razgovori, uskoro sporazum i platforma: Koalicija probosanskih stranaka u borbi za Mostar
Predstavnici gradskih odbora pet političkih stranaka - Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBIH), te Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) održali su danas preliminarne razgovore o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Mostaru.
17.08.2020. u 17:56
get url
text

VEZANI TEKST - Zvizdić: SDA svima nudi partnerstvo za Mostar, Oručevićevo mišljenje treba uvažavati i cijeniti

- Razgovarali smo o aktivnostima u narednom periodu, kako bi došli do sporazuma, kojim će se napraviti koalicija za zajednički nastup ovih stranaka na izborima 2020., a i svih drugih stranaka koje budu željele, odnosno koje budu prihvatile platformu i program, koji će se uraditi u narednom periodu vezano za zajednički nastup na izborima - izjavio je nakon sastanka iza zatvorenih vrata član delegacije SDA, inače predsjednik Glavnog odbora te stranke, Šerif Špago.

Najavili su da će u narednim danima biti dogovoreno da se na nivou gradskih odbora delegiraju eksperti, koji bi trebali izraditi zajedničku platformu o nastupu na izborima u Mostaru.

- Ovdje prisutni izražavaju punu podršku dogovorima o zajedničkom nastupu u gradu Mostaru, s jednom inicijativom da se i ostali politički subjekti koji egzistiraju u Mostaru pozivaju na zajednički nastup i na zajedničke dogovore o nastupu na lokalnim izborima, tako da će se u narednom periodu dogovoriti sastanak gdje će biti pozvane i ostale partije koje egzistiraju u Mostaru - rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a HNK-a, Anel Kljako.

Kazao je da će poziv za zajednički nastup biti upućen takođe Prvoj mostarskoj partiji (PMP), Platformi za progres, Koordinaciji Srba Mostara, ali i SDP-u i Našoj stranci, uprkos tome što su te partije već saopćile da neće sarađivati sa vladajućim strankama, misleći pritom najviše na SDA.

SDP i Naša stranka su u srijedu, 12. augusta već potpisali sporazum kojim je definisan zajednički nastup tih dviju stranaka na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru. 

VEZANI TEKST - Oručević "drugovima iz SDP-a": Ja sam tri puta pobijedio HDZ u Mostaru, šta ste vi uradili za ovaj grad!

Tako su se iskristalizirala tri bloka koja će se nadmetati na lokalnim izborima u Mostaru – probosanski, građanski i hrvatski. Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koje predvodi HDZ BiH, još u januaru su na sjednici Predsjedništva HNS-a BiH u Orašju najavile zajednički nastupo na lokalnim izborima, posebno u sredinama gdje postoji mogućnost, kako su kazali, preglasavanja Hrvata.

Lokalni izbori u Mostaru održat će se 20. decembra 2020. godine, nakon 12 godina čekanja, objavio je RSE. 

Održavanje izbora omogućeno je sporazumom kojeg su 17. juna u Mostaru potpisali predsjednici HDZBiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Prema tom sporazumu, te izbornim pravilima koje je usvojio Parlament BiH, u novo Gradsko vijeće Mostara, koje inače ne funkcionira od 2010. godine, birat će se 35 vijećnika iz sedam izbornih jedinica, od toga je šest gradskih područja, te sa centralne gradske liste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.