Da je sezona godišnjih odmora uveliko počela dokazuju velike gužve na graničnim prijelazima. 

Iz BIHAMK-a ističu da je na većini graničnih prijelaza pojačana frekvencija vozila, a da se u kolonama, duže od 30 minuta, čeka na izlazu iz BiH u mjestima Izačić, Bosanska Gradiška, Gradina,  Deleuša i Crveni Grm.

-I na ostalim graničnim prijelazima promet vozila je pojačan, ali su zadržavanja do 30 minuta - navode iz BIHAMK-a.

I na putevima u BIH danas je pojačan intezitet saobraćaja, pa se vozačima savjetuje da budu maksimalno oprezni i da obavezno drže odstojanje između vozila. Preporuka je da se izbjegavaju duža putovanja u najtoplijem dijelu dana i prave pauze svaka dva sata. Prije napuštanja vozila treba ugasiti rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu zraka.

Na mostu preko rijeke Plive u Jajcu (M-5), u toku su sanacioni radovi, zbog čega je saobraćaj obustavljen.  Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jajce-Jezero, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila) saobraća se naizmjenično, jednom trakom.  

U toku su radovi na rekonstrukciji raskrsnice na magistralnom putu M-5 na ulazu u Vitez, zbog čega je usporeno saobraćanje. 

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvajamo magistralne puteve: Jošanica-Stup, Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Cazin-Srbljani, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radovi u Ključu i Mostaru.