open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Počele pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida
Počele su pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
10.02.2020. u 11:54
get url
text

Kako je za Faktor kazao Šefket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, na čelu Savjeta Organizacionog odbora je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

- Prvi put do sada imamo formiran Savjet Organizacionog odbora kojeg čine član Predsjedništva gospodin Džaferović i predstavnici državnih institucija. Džaferović će u ime Organizacionog odbora poslati pozivnice za obilježavanje 25. godišnjice šefovima svih država, od predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, zatim Papi Franji, te šefovima ostalih eminentnih evropskih i svjetskih zemalja – kazao je Hafizović.

Istakao je da je održan prvi konstituirajući sastanak Organizacionog odbora na kojem je formirano 13 pododbora.

- Izabrani su predsjednici pododbora i nakon toga će se organizirati sastanak predsjednika tih pododbora kada ćemo imati Organizacioni odbor u punom kapacitetu, to jeste, predstavnici svih institucija u BiH za koje se bude smatralo da bi trebali biti uključeni u organizaciju – navodi Hafizović.

Istakao je da će ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida biti drugačije nego ranijih godina.

- Ako možemo dati okvirnu projekciju, mislim da ćemo imati cjelogodišnje aktivnosti koje kreću već krajem februara ili početkom marta, sa puno novih sadržaja budući da se radi o 25. godišnjici. Mislim da će biti impozantno kako i dolikuje – kazao je Hafizović za Faktor.

Do sada ima oko stotinu identificiranih osoba, a do godišnjice bit će poznato, prema njegovim riječima, koliko će ih biti ukopano na mezarju u Potočarima, za koliko će osoba biti klanjana dženaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.