Građani to mogu učiniti posredstvom web stranice http://www.zivotjeupitanju.ba. Planirano je da se obavi oko 12.000 ovih pregleda u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

VEZANI TEKST - Gdje će Sarajlije moći obaviti preventivne preglede ranog otkrivanja raka dojke, grlića maternice i debelog crijeva

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Pregledi će se vršiti do popunjavanja kvote, a zainteresirane će pozivati na pregled ovlaštene klinike prema datumu online prijave.

Mogu se prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 50-65 godina i nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš", Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa. 

Iz Vlade KS pozivaju građane da se odazovu ovom pozivu jer prevencija i rana detekcija spašava život, saopćio je Press KS.