open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Počela vježba "Brzi odgovor", sudjeluje 55 pripadnika Oružanih snaga BiH
Vježba se kao i prethodnih godina realizira u organizaciji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini koju aktivno podržavaju i domaće instituacije među kojima je i Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine
03.09.2018. u 18:37
get url
text
Vježba oružanih snaga BiH "Brzi odgovor"
Vježba oružanih snaga BiH "Brzi odgovor"

Trenutne sigurnosne prijetnje Bosni i Hercegovini kao i regiji, stvaraju potrebu za boljom i bližom suradnjom svih relevantnih čimbenika u sigurnosnom i obrambenom sektoru, uključujući i sve policijske agencije, Oružane snage BiH i EUFOR u Bosni i Hercegovini, rekla je Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH povodom svečanog otvaranja ovogodišnje civilno-vojne vježbe "Brzi odgovor 2018“.

Vježba se kao i prethodnih godina realizira u organizaciji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini koju aktivno podržavaju i domaće instituacije među kojima je i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.  

Pendeš se "zahvalila svim pripadnicima EUFOR-a, a posebno zapovjedniku EUFOR-a, generalu Martinu Dorferu, koji je uložio ogromne napore u organizaciji vježbe "Brzi odgovor 2018", kao i na pozivu za sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga BiH da, rame uz rame sa svojim kolegama iz EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH sudjeluju na istoj.

- U Ministarstvu odbrane BiH ćemo iskoristiti ovu vježbu da unaprijedimo razinu interoperabilnosti svojih jedinica OS BiH, kao i uvježbavanje operativnih procedura sa pripadncima oružanih snaga iz država članica EU i država članica NATO-a. Očekujem, kako će obostrana saradnja tokom vježbe između policijskih agencija u BiH, institucija obrane i oružanih snaga BiH, pružiti uvid u sposobnosti institucija obrane i sigurnosti, kako bi zajednički odgovorili na trenutne sigurnosne izazove, zajedno sa kolegama i partnerima iz EUFOR-a. Rezultati iz pripremne faze vježbe su me uvjerili da će sama provedba vježbe dostići zacrtane ciljeve i pokazati se jednako uspješnima kao i pripremna faza - navela je Pendeš.

{$galerijaFotografija}

Istakla je da su Oružane snage Bosne i Hercegovine i do sada, bile uključene u pripremu i organizaciju vježbe, te da sa zadovoljstvom može istaknuti kako su bili u mogućnosti ustupiti nekoliko svojih lokacija na privremeno korištenje pripadnicima EUFOR-a.

- Ukupno 55 pripadnika Oružanih snaga BiH će sudjelovati u vježbi Brzi odgovor 2018. Različiti scenariji obuke će pružiti odličnu prigodu za testiranje i demonstraciju operativnih sposobnosti pripadnika OS BiH toekom ove zahtjevne vježbe. Imajući u vidu da je jedna od temeljnih zadaća Oružanih snaga BiH spremnost za odgovor na poziv civilnih struktura vlasti u slučaju elementarnih i drugih nepogoda, Ministarstvo odbrane i ja ćemo učiniti sve kako bi stvorili povoljne uvjete kako bi pripadnici Oružanih snaga BiH sudjelovali na svim planskim  aktivnostima kako u zemlji tako i na međunarodnom planu - kazala je Pendeš.

Istakla je da je uvjerena  da će ova vježba omogućiti neophodne alate u podupiranju težnje Bosne i Hercegovine na putu kao punopravnom članstvu u Europsku uniju i Sjevernoatlanski savez, a pripadnicima Oružanih snaga BiH bolja rješenja u odgovoru na razne sigurnosne ugroze zajedno sa međunarodnim partnerima i prijateljima.

FNA_85148.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.