Prijedlog tog zakona je ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, ali ne može stupiti na snagu dok ne bude usaglašen njegov tekst.

Naime, jučer je na sjednici Doma naroda, uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante.

VEZANI TEKST - Večeras vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Ukoliko i Zastupnički dom večeras odobri navedeni amandman, to bi značilo usaglašavanje teksta zakona. U protivnom, morala bi intervenisati zajednička parlamentarna komisija.

Za stupanje na snagu bilo kog federalnog zakona neophodni preduslov je da ga oba doma Federalnog parlamenta prihvate većinom glasova u istovjetnom tekstu.

Amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Zastupničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i navedeni amandman predložen od delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.