Ponedjeljak, 02.10.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Počela vanredna sjednica, na stolu Dodikov prijedlog o imenovanju Tegeltije

Ova sjednica se, podsjećamo, trebala održati prošle sedmice, ali je otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a

Počela je 37. vanredna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Sjednica je sazvana na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija stranka predlaže mandatara. SNSD-ov prijedlog je Zoran Tegeltija, koji je prethodno prošao sve sigurnosne provjere koje trebaju prethoditi imenovanju. Međutim, šanse da Predsjedništvo BiH danas potvrdi Tegeltijino imenovanje nisu velike.

Prepreka za formiranje vlasti na državnom nivou je odbijanje SNSD-a da poštuje Ustav BiH, Zakon o odbrani BiH te relevantne odluke Predsjedništva BiH i Strategiju vanjske politike, a u kontekstu slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO-a u Brisel, što je prva obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP). Uprkos potpisanim Principima za formiranje vlasti u BiH, koji podrazumijevaju poštivanje vladavine zakone, Dodik odbija prihvatiti slanje ANP-a.

- Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara - kazao je za Faktor nakon sazivanja sjednice član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Njegov stav dijeli i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te je, uzimajući u obzir Dodikove izjave o neprihvatljivosti ANP-a, izvjesno da se započeta sjednica neće okončati imenovanjem Tegeltije te proslijeđivanjem njegovog imena na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ova sjednica se, podsjećamo, trebala održati prošle sedmice, ali je otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a.

U Principima za formiranje vlasti u BiH, koje su 5. augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, je utvrđeno da taj sporazum prestaje vrijediti ukoliko se novi saziv Vijeća ministara BiH ne imenuje u roku od 30 dana. Taj rok istječe 5. septembra, a sada je već izvjesno da zbog Dodikovih opstrukcija procedura imenovanja nove izvršne vlasti neće biti okončana u predviđenom roku.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh