open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Počela vanredna sjednica, na stolu Dodikov prijedlog o imenovanju Tegeltije
Ova sjednica se, podsjećamo, trebala održati prošle sedmice, ali je otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a
27.08.2019. u 13:09
get url
text

Počela je 37. vanredna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Sjednica je sazvana na prijedlog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čija stranka predlaže mandatara. SNSD-ov prijedlog je Zoran Tegeltija, koji je prethodno prošao sve sigurnosne provjere koje trebaju prethoditi imenovanju. Međutim, šanse da Predsjedništvo BiH danas potvrdi Tegeltijino imenovanje nisu velike.

{$galerijaFotografija}

Prepreka za formiranje vlasti na državnom nivou je odbijanje SNSD-a da poštuje Ustav BiH, Zakon o odbrani BiH te relevantne odluke Predsjedništva BiH i Strategiju vanjske politike, a u kontekstu slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO-a u Brisel, što je prva obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP). Uprkos potpisanim Principima za formiranje vlasti u BiH, koji podrazumijevaju poštivanje vladavine zakone, Dodik odbija prihvatiti slanje ANP-a.

- Moj stav ostaje nepromijenjen. Bez poštivanja svih zakona i preuzetih međunarodnih obaveza BiH, što uključuje i slanje ANP-a, nijedan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH neće dobiti moju podršku. Dakle, ako nema slanja ANP-a, nema ni mandatara - kazao je za Faktor nakon sazivanja sjednice član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Njegov stav dijeli i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić te je, uzimajući u obzir Dodikove izjave o neprihvatljivosti ANP-a, izvjesno da se započeta sjednica neće okončati imenovanjem Tegeltije te proslijeđivanjem njegovog imena na potvrđivanje u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ova sjednica se, podsjećamo, trebala održati prošle sedmice, ali je otkazana zbog nepostojanja konsenzusa oko ANP-a.

U Principima za formiranje vlasti u BiH, koje su 5. augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a, je utvrđeno da taj sporazum prestaje vrijediti ukoliko se novi saziv Vijeća ministara BiH ne imenuje u roku od 30 dana. Taj rok istječe 5. septembra, a sada je već izvjesno da zbog Dodikovih opstrukcija procedura imenovanja nove izvršne vlasti neće biti okončana u predviđenom roku.

Sjednica Predsjednistva 27.08.2019
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.