open-navfaktor-logo
search
Osigurano 500 doza
Počela vakcinacija migranata na području Unsko-sanskog kantona
Na području Unsko-sanskog kantona počela je vakcinacija protiv koronavirusa za izbjeglice, migrante i tražioce azila koji borave u privremenim prihvatnim centrima "Borići" i "Miral", dok se u centru "Lipa" privodi kraju anketiranje korisnika, nakon čega će oni koji iskažu interesovanje biti vakcinisani.
20.08.2021. u 18:08
get url
text
Vakcinacija u Bihaću

Ilarija Bašić iz Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) u BiH potvrdila je za Birn da je vakcinacija počela jučer, 19. augusta, te da je Zavod za javno zdravstvo FBIH izdvojio 500 doza AstraZeneca vakcina, dok je Međunarodna organizacija za migracije (IOM), kroz projekat koji implementira Dansko vijeće za izbjeglice, omogućila usluge apliciranje vakcina, kao i ljekare koji će pratiti stanje lica u pokretu, minimalno, tri dana nakon vakcinacije.

Bašić je rekla i da je Federalni zavod za javno zdravstvo najavio da se mogu očekivati dodatne količine vakcina za imunizaciju ove populacije i u drugim kantonima.

- Za sada je planirana imunizacija 500 lica u pokretu u privremenim prihvatnim centrima "Lipa", "Miral" i "Borići", jer imamo tu količinu vakcina na raspolaganju. Svaka osoba koja iskaže interes, nakon edukativnih radionica i istraživanja koje realiziramo, bit će vakcinisana - dodala je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.