open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Počela škola u HNK: Prvo zvono za 934 prvačića u Mostaru
U srednje škole krenut će 4.246 učenika, od toga u prve razrede 19 srednjih škola 1.189 učenika u novoj 2019/2020 školskoj godini
02.09.2019. u 09:29
get url
text

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nakon dva i pol mjeseca danas je ponovo zazvonilo školsko zvono.

Hiljade osnovaca i srednjoškolaca danas će ponovo sjesti u školske klupe nakon ljetnog raspusta. U novu školsku godinu kreće 8.705 osnovaca na području grada Mostara. Prvi put zazvonilo je školsko zvono za 934 učenika s područja grada Mostara u 24 osnovne škole i tako im nagovijestilo novi životni period.

Pred Šestom osnovnom školom, koja ove godine pod svoje okrilje prima 44 prvačića, vlada vesela atmosfera. Dok se prvačići spremaju da upoznaju svoj razred, učenici većih razreda su već zauzeli svoja stara mjesta.

U srednje škole krenut će 4.246 učenika, od toga u prve razrede 19 srednjih škola 1.189 učenika u novoj 2019/2020 školskoj godini.

Jutros smo ispred Srednje elektrotehničke škole zatekli Nerminu Omeriku koja je prva godina srednje škole i ima velika očekivanja. Samo na njenom informatičkom smjeru ove godine je upisano 60 učenika.

-Od svih srednjih škola koje su mi se nudile u Elektro-tehničkoj sam našla ono što me privlači i mislim da je ovo poziv koji se najviše isplati - govori Nermina.

{$galerijaFotografija}

Neke od školskih drugarica iz osnovne škole su ponovo sa njom u nastavku školovanja, a za nova poznanstava, tvrdi, ima vremena. U dvorištu Srednje građevinske škole, u koju je ove godine upisan 81 učenik, sreli smo grupu školskih prijatelja koji završavaju ove godine srednje obrazovanje.

-Vraćamo se u školske klupe, prvu sedmicu će se biti teško naviknuti, zadnja nam je godina i nadamo se da ćemo se lijepo provesti kao i prethodnih godina - istakli su.

Ovogodišnja brojka upisanih učenika u osnovne i srednje škole je nešto manja od prošlogodišnje, kada je u prvi razred osnovnih škola upisano 1025. učenika, a u prve razrede srednjih škola ukupno 1.204 učenika i učenica.

Počela škola u HNK - 2. 9. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.