open-navfaktor-logo
search
Mostar
Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se prijedlog teksta zakona o demobilisanim borcima
Vlada će se izjasniti o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini
23.05.2019. u 09:53
get url
text

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Mostaru, razmatrati Nacrt zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica. Zakon predviđa da demobilizirani borci i članovi njihovih porodica mogu ostvariti više prava, među kojima su prava na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratna novčana pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškovi prevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Vlada će se izjasniti o utvrđivanju interesa Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini.

Na dnevnom redu je i razmatranje četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih oblasti zdravstva u Federaciji, u ukupnom iznosu od 36.550.000  KM.

Pred članovima Federalne vlade je i dokument Smjernice ekonomske i fiskalne politike FBiH za period 2020.-2022. godina. Ključne aktivnosti u sferi fiskalne politike prvenstveno podrazumijevaju djelovanje u pravcu stvaranja povoljnog i stabilnog poslovnog okruženja, atraktivnog za povećan priliv i domaćih i stranih investicija, kao glavnog generatora projiciranog srednjoročnog makroekonomkog rasta.

Bit će razmatrane i informacije o primjeni Liste invaliditeta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, te Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije o provođenju Odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH za 2018. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.