open-navfaktor-logo
search
Hitno zasjedanje
Počela sjednica Parlamenta BiH, Lovrinović traži da se tačka o pravosuđu skine s dnevnog reda
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto je konstatovala da sjednici prisustvuje 28 od 42 zastupnika. Kazala je da postoji kvorum za raspravu, ali da nema dovoljne entitetske većine za odlučivanje
14.06.2019. u 10:53
get url
text

Počela je druga hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a u toku je rasprava o predloženom dnevnom redu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto je konstatovala da sjednici prisustvuje 28 od 42 zastupnika. Kazala je da postoji kvorum za raspravu, ali da nema dovoljne entitetske većine za odlučivanje.

Sjednici ne prisustvuju, kako su ranije i najavili, zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba, koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon oktobarskih izbora. Sjednici ne prisustvuje ni Mirko Šarović iz SDS-a koji je ključan za kvorum potreban za donošenje odluka.

Šef Kluba zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice  Nikola Lovrinović uložio je primjedbu na predloženu tačku dnevnog reda o radu pravosuđa jer, kako je rekao, nije dostavljen materijal, te je tražio da se ona skine sa dnevnog reda.

Zamjerke HDZ-a su se odnosile i na karakter današnje sjednice, s obzirom da smatraju da su predložene tačke dnevnog reda prikladne za redovnu sjednicu.

- Žao mi je što je na ovakav način sazvano i što je vanredna sjednica i ne mislim da je bil orazloga za ovako nešto. Trebalo je to rješavati na drugi način. Mislim da tačka koja se odnosi na pravosuđe niti je zrela, niti ima neke specijalne potrebe za žurnošću. Predlažem da se ta tačka skine, naročito jer nemamo materijal – kazao je Lovrinović.

Potom je reagovao zastupnik Damir Arnaut objasnivši da skidanje obaveznih tačaka nije dozvoljeno, jer je tačka dnevnog reda o pravosuđu prošla potrebnu proceduru za hitnu sjednicu. Također je i Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, zatražio od Lovrinovića da odustane od svog zahtjeva.

 - Žao mi je što predstavnici pravosudnih institucija nisu ovdje, ali mislim da nas to ne sprečava da o tome govorimo. Situacija je kulminirala, nije više pet do 12, nego 12 i pet. Molim kolegu Lovrinovića da odustane od ovog zahtjeva. Dajte da pustimo da Parlament radi - poručio je Saša Magazinović.

Zastupnici bi trebali raspravljati o dvije tačke dnevnog reda. Pred zastupnicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Druga tačka dnevnog reda o kojoj bi zastupnici trebali danas raspravljati je aktuelna situacije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Kao materijal za ovu sjednicu predložen je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu kojeg trenutno potresa afera u kojoj se prvi čovjek te nezavisne institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Podsjećamo, prva hitna sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad.

Sazivanje hitne sjednice zatražili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.