open-navfaktor-logo
search
O odlikovanju zločinaca
Počela sjednica NSRS-a na kojoj će biti razmatrano Inzkovo pismo
Narodna skupština RS-a započela je danas 16. redovnu sjednicu na čijem dnevnom redu se nalazi 12 tačaka.
28.04.2021. u 12:59
get url
text

Bit će razmatrano pismo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, od 27. januara, upućeno Nedeljku Čubriloviću, predsjedniku Narodne skupštine i klubovima zastupnika.

Kako je naveo Čubrilović, u pismu se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada NSRS-a. Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor, kao ad hoc tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici NS-a, rukovodstvo Devetog saziva i šefovi klubova zastupnika tog saziva.

Inzko je uputio pismo predsjedniku NSRS-a i predsjednicima svih klubova u ovom entitetskom zakonodavnom tijelu u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je Narodna Skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Jedna od tačaka o kojoj će raspravljati zastupnici je "Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana RS i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu", na prijedlog Kluba zastupnika SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.