open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljivo stanje
Počela sigurnosna konferencija u Minhenu: U svijetu sve više sukoba
U petak je počela 56. Sigurnosna konferencija u Minhenu (MSC 2020) na kojoj svake godine najmoćniji političari i sigurnosni stručnjaci razgovaraju o pitanju mira i globalne sigurnosti.
14.02.2020. u 18:13
get url
text

Wolfgang Ischinger, predsjedavajući Sigurnosne konferencije u Minhenu, na ceremoniji otvaranja je istakao da u svijetu i dalje nedostaje zajedničkih aktivnosti za rješavanje najtežih kriza i najopasnijih prijetnji koje sve ozbiljnije ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost.

-U svijetu je sve više sukoba. Zato je potpuno neprihvatljivo trenutno stanje globalne nesigurnosti - kazao je Ischinger prisutnima.

Upozorio je također da je zapadni svijet posljednjih godina značajno nazadovao, dodajući da Zapad prolazi kroz svojevrsnu krizu identiteta. Na konferenciji koja okuplja najviše političke, ekonomske i vojne zvaničnike u svijetu, ove godine učestvuje oko 30 premijera i šefova država te 70 ministara vanjskih poslova i odbrane.

Konferenciji koja traje do nedjelje, 16. februara, prisustvuje i preko 500 predstavnika poznatih kompanija, stručnjaka za sigurnost i predstavnika civilnog sektora. Glavne teme ovogodišnje konferencije su međunarodni liberalni poredak, odbrana Evropske unije (EU), globalni trgovinski sukobi, klimatske promjene, cyber sigurnost te ekonomska i tehnološka konkurencija među državama.

Ove godine su oko hotela u kojem se održava konferencija poduzete opsežne mjere sigurnosti, a za održavanje reda i mira je angažovano oko pet hiljada policajaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.