open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Počela sanacija klizišta na Soukbunaru
Rok za izvođenje radova je 21 dan, a vrijednost ovog projekta je 49.910 maraka
01.11.2019. u 21:33
get url
text
Soukbunar klizište

Radnici građevinske firme Grakop iz Kiseljaka počeli su sa pripremnim radovima na stabilizaciji klizišta na kojem se obrušilo tlo  na lokalnu sarajevsku saobraćajnicu na Soukbunaru, u ulici Boraca Zlatišta između brojeva 6 i 19 (nekadašnji dio Trebevićke ulice). 

Prijedlog hitnih mjera i predmjer radova je uradio Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je zadužen za nadzor ovog projekta, te je dao saglasnost Općini Centar za provedbu procedure izbora najpovoljnijeg izvođača radova.  Rok za izvođenje radova je 21 dan. 

Vrijednost ovog projekta je 49.910 KM, a sredstva je osigurala Općina Centar. 

Na ovoj lokaciji će biti postavljeni gabionski zidovi, kao privremena mjera, dok će Zavod za izgradnju krenuti sa izradom projekta za trajno rješavanje ovog problema i potpunu sanaciju ovog klizišta. 

Nakon što se u junu 2019.  godine pojavilo klizište, za šta je utvrđeno da je uzrok klizanja tla pucanje vodovodne cijevi iznad klizišta, radnici građevinske firme Grakop uklonili zemlju sa saobraćajnice i očistili kanal kako bi se oborinske vode slijevale u ranije izgrađeni kišni kanal. Pripadnici Civilne zaštite Općine Centar su uz pomoć Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bjelave najlonom zaštitili pukotine tla kako se u njih ne bi slijevala voda, dok su radnici Vodovoda i kanalizacije zamijenili puknutu vodovodnu cijev, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.